Home Geopolitika Počinje li treća intifada? Četiri ubijene osobe u sukobima

Počinje li treća intifada? Četiri ubijene osobe u sukobima

by admin

Izraelska vojska pucala je u petak prema Gazi, pri čemu su ubijena četiri Palestinca, a ozlijeđeno ih je najmanje deset dok su bacali kamenje tijekom prosvjeda održanih u znak potpore palestinskim demonstracijama u Jeruzalemu, tijekom najgore eskalacije izraelsko-palestinskih sukoba u posljednjih nekoliko godina.

Prosvjedi u Gazi sazvani su u znak solidarnosti s Palestincima na području okupirane Zapadne obale i Jeruzalema, a uslijedili su nakon niza palestinskih napada na Izraelce i odmazde Židova prema Arapima. Izraelska vojska tvrdi da je oko 200 Palestinaca stiglo na manje od 100 metara od granične ograde postavljene u sjeverozapadnoj Gazi. Pritom su bacali kamenje i kotrljali zapaljene automobilske gume prema izraelskim vojnicima na drugoj strani.

Bolnički izvori izvijestili su o četiri mrtva i 13 ozlijeđenih. Očevici tvrde da su izraelski snajperisti, smješteni duž granične ograde udaljene oko 400 metara od mjesta na kojemu su Palestinci prosvjedovali, na njih otvorili vatru. Vođa Hamasa u Gazi Ismail Hanija pozvao je Palestince na odvažniju borbu protiv Izraelaca, nazvavši posljednji val nasilja u Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali kao početak novog ustanka ili intifade. “Petak je, dan gnjeva… Ovaj će dan predstavljati početak nove intifade na svim palestinskim teritorijima”, rekao je Hanija svojim pristašama nakon molitve. “Za Jeruzalem dajemo svoju dušu i krv. Jeruzalem i Al Aksa dio su naše vjere”, kazao je, nazvavši Palestince koji su noževima napali Izraelce “herojima”. “Gaza stoji iza okršaja u Jeruzalemu… Gaza je u potpunosti spremna”, dodao je, kazavši i kako bi svi Palestinci trebali braniti džamiju Al Aksu, ishodište napetosti s Izraelom.

U petak je jedan Židov nožem napao i ozlijedio četiri Arapina u južnom Izraelu, osvećujući se za ranije palestinsko nasilje, najteže u posljednjih nekoliko godina. U posljednjih deset dana, četvero Izraelaca nasmrt je izbodeno u Jeruzalemu i u području okupirane Zapadne obale, a najmanje deset osoba Palestinci su ranili noževima ili odvijačima u Tel Avivu i drugim izraelskim gradovima. Palestinci su gnjevni zbog događaja oko džamije Al Akse na Platou džamija u jeruzalemskom Starom gradu, te strahuju da Izraelci kane izmijeniti status quo tog svetoga mjesta, koje duboko poštuju i muslimani i Židovi.

Related Posts