Home Hrvatska Počinje jedino aktivno suđenje Sanaderu

Počinje jedino aktivno suđenje Sanaderu

by Agencije

Nakon više od mjesec dana stanke, određene zbog bolesti optuženog vlasnika “Inženjerskog biroa” Mladena Mlinarevića, u četvrtak će na zagrebačkom Županijskom sudu biti nastavljeno suđenje u slučaju Planinska, zbog kojega bi bivši premijer Ivo Sanader na sud ponovno trebao biti doveden iz remetinečkog zatvora.

Riječ je o jedinom ‘aktivnom’ suđenju bivšem premijeru, s obzirom da mu je dvije ranije presude za korupciju srušio Ustavni, odnosno Vrhovni sud. Slučaj Planinska, koji je pri kraju i očekuju se obrane optuženika te završni govori njihovih odvjetnika i Uskoka, više je puta tijekom prošle i ove godine prekidan zbog Sanaderova zdravstvenog stanja. No, posljednji je put 16. rujna suđenje prekinuto jer je Mlinarevićeva obrana sudu predočila medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da zbog problema s kralježnicom mora strogo mirovati. Iako je suđenje zbog toga prekinuto na više od mjesec dana, Mlinarević je već dva tjedna kasnije, prema pisanju medija, snimljen na predstavljanju HDZ-ova gospodarskog programa na Zagrebačkom velesajmu.

O razvoju događanja na suđenju za Planinsku, kako se doznaje na sudu, ovisi i ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i Ina-MOL u kojima je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Nakon što je Vrhovni sud zabranio da suđenje ponovno vodi sudac Ivan Turudić taj je predmet dodijeljen sucu Zdravku Majeroviću, koji je i član sudskog vijeća u slučaju Planinska. Majerović, među ostalim, treba zakazati pripremno ročište i odrediti početak novog suđenja, no to nije učinio prije nego što bude poznato kako će se razvijati situacija na suđenju koje je u tijeku.

Na suđenju u slučaju Planinska Sanader je suočen s Uskokovom optužbom da je primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića. Priču o Sanaderovu milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Optužbe u slučaju Planinska je, osim Fiolića, priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Od posljednje rasprave u tom slučaju Sanaderu je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi medija u kojem je bivši premijer, zajedno sa svojom bivšom strankom, bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Vrhovni je sud odlučio i da Sanader treba biti pušten iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. No, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo i drugu ponudu Sanaderove obrane zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam nekretnina ponuđenih kao jamstvo. Neslužbeno se doznaje da je obrana u srijedu sudu predala dopunjenu dokumentaciju, o kojoj bi ponovno trebalo odlučivati izvanraspravno vijeće.

Related Posts