Počinje javna rasprava o reformi tržišta struje

Analiza Reutersa

Europska unija započinje trotjednu javnu raspravu o reformi tržišta električne energije, objavila je danas Europska komisija. Novi prijedlozi iz Bruxellesa koji se odnose na reformu tržišta električne energije u Europskoj uniji trebali bi pridonijeti da računi za struju budu manje vezani uz kratkoročne promjene cijena fosilnih goriva, objavila je Europska komisija.

Komisija je pokrenula trotjedne javne konzultacije o reformama za koje je rekla da bi trebale razmotriti proširenje uporabe “ugovora za razliku” i “ugovora o kupnji električne energije”, čime bi se postigao cilj nižih potrošačkih računa za električnu energiju, navode britanski agencija.

EU reformira svoje tržište električne energije kako bi pokušala izbjeći krizu na energetskom tržištu, zbog smanjenja opskrbe ruskim plinom, ali i novih poskupljenja.

Proširenje ove vrste ugovora stvorilo bi tampon između potrošača energije i nestabilnih cijena na kratkoročnim energetskim tržištima, što bi rezultiralo stabilnijim računima za električnu energiju za kućanstva i poduzeća, navodi se u priopćenju.

Na prvi pogled činilo se da Komisija izbjegava zamke ograničavanja cijena na koje su upozoravali neki tržišni sudionici, rekao je analitičar Rystad Energi Fabian Ronningen.

You may also like