Početkom studenog rezolucija o neovisnoj Kataloniji

Katalonske separatističke stranke namjeravaju početkom studenoga usvojiti rezoluciju o pokretanju procesa osnivanja republike Katalonije neovisne od ostatka Španjolske. “Katalonski parlament svečano objavljuje početak procesa osnivanja neovisne katalonske države, u obliku republike”, navodi se u utorak u prijedlogu rezolucije, o kojoj će zastupnici glasovati početkom studenoga.

Novi parlament ustrojen u ponedjeljak nakon regionalnih izbora 27. rujna na kojima su apsolutnu većinu mjesta ( 72 od 135) dobile dvije separatističke liste koalcija Junts pel Si ( Zajedno za da, 62 mjesta) i CUP ( lijeva, protukapitalistička, 10 mjesta). Iako nisu osvojili aposlutnu većinu glasova nego 47,8 posto dvije stranke jamče da će zajedno pokrenuti proces neovisnosti te regije na sjeveroistoku Španjolske koja ima 7,5 milijuna stanovnika.

Predstavljena rezolucija će biti polazište, iako se dvije liste još nisu dogovorile tko će biti sljedeći predsjednik regije. CUP odbija postaviti Artura Masa, kandidata stranke Junts pel Si, jer se ne slaže s njegovim liberalizmom i njegova stranka je optužena za korupciju Taj parlament i demokratsko razjedinjenje neće biti podložni odlukama institucija španjolske države, posebice ustavnog suda, jamče separatisti.

Španjolska vlada Mariana Rajoya je ranije pozvala tu pravosudnu instancu da poništi brojne inicijative katalonskih institucija, među kojima i organiziranje referenduma o neovisnosti 2014. U ponedjeljak je Rajoy je rekao da je predvidio mehanizme kočenja deklaracije neovisnosti i njegova Narodna stranka je pokrenula na ustavnom sudu reformu koja omogućuje ukidanje vlasti i dužnosnika koje neće poštivati njezine odluke.

U toj deklaraciji katalonske stranke navode da žele pokrenuti pregovore o neovisnosti, sa Španjolskom ali i s Europskom unijom. Oni također traže osnivanje fiskalne uprave i sustava socijalne sigurnosti neovisne države.

You may also like

0 comments