Home Ekonomija Početkom godine porastao njemački izvoz u Iran

Početkom godine porastao njemački izvoz u Iran

by Energypress.net

Izvješće njemačkog statističkog ureda

Njemački izvoz u Iran značajno je porastao početkom godine, odražavajući oporavak razmjene u odnosu na nisku poredbenu osnovicu u 2023. godini pod utjecajem postroženih sankcija Teheranu, izvijestio je u četvrtak statistički ured. U siječnju i veljači izvoz njemačke robe u Iran porastao je za 22 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 241 milijun eura.

Uvoz se pak smanjio za 13 posto, na 41,2 milijuna eura. Njemačka je početkom godine su u Iran izvozila uglavnom strojeve i kemijske i farmaceutske proizvode. U uvozu dominirali su pak prehrambeni proizvodi, ponajviše pistacije, i tekstilni proizvodi, poput tepiha.

Iran je u prva dva ovogodišnja mjeseca zauzimao 64. mjesto na ljestvici odredišta njemačkog izvoza, iza Kolumbije i ispred Sjeverne Makedonije. Još skromniji obujam razmjene pokazuje 91. mjesto Irana na ljestvici dobavljača.

Lani je njemački izvoz u Iran pao za 24,2 posto, a uvoz za 18 posto, navodi Destatis. Razmjena se urušila 2018. godine budući da je SAD istupio iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i uveo Teheranu nove sankcije, podsjeća statistički ured. U srpnju 2023. sankcije su pooštrene zbog iranske potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu, dodaju statističari.

Related Posts