Počeo žalbeni postupak za postupak protiv dužnosnika Herceg Bosne

U ponedjeljak pred žalbenim vijećem Haškog suda počinje rasprava o žalbama u predmetu bosanskohercegovačke šestorke – Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića prije četiri godine Haški je sud nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora – ukupno 111 godina.

S ovim procesom obnavlja se i pitanje ostaje li hipoteka odgovornosti i na dužnosnicima Republike Hrvatske, te otvara li drugostupanjska presuda vrata novoj tužbi BiH u ovom slučaju protiv Hrvatske.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić na 20 godina. Čelni ljudi Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina, Valentin Ćorić na 16, te Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Nepravomoćna presuda, naime, nosi i kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata pod vodstvom Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude Haškog suda, bio je osnivanje hrvatskog entiteta u BiH koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država najtješnje vezana uz Hrvatsku. U presudi je sukob okarakteriziran kao međunarodni – drugim riječima, da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

Haški tribunal prvostupanjski je 2013. šestoricu dužnosnika tzv. Herceg-Bosne osudio na ukupno 111 godina zatvora, kao sudionike zajedničkog zločinačkog pothvata. Obrana najavljuje pobijanje udruženog zločinačkog pothvata, pogotovo u dijelu koji se odnosi na sudjelovanje dužnosnika Republike Hrvatske u udruženom zločinačkom pothvatu i okupaciji. “I mi ćemo u svakom slučaju to pobijati. Ono što je na kraju nonsens, to je da za sada postoji ta presuda za zločinački pothvat u koji je uključena i Hrvatska zajedno s Hrvatima iz BiH, dok takva presuda nije donesena ni u jednom slučaju kada je u pitanju Srbija”, kazala je Senka Nožica, braniteljica Brune Stojića, prenosi N1.

Podsjetimo, šestorica optuženih dobrovoljno su se predala u travnju 2004. godine, a u travnju 2006. počelo je jedno od najdužih i najkompleksnijih suđenja pred Haškim sudom. Ovo su nepravomoćne presude.

0 comments