Počeo sastanak u HDZ-u, vjeruju da je većina u Mostu na strani HDZ-a

Igra nije završena, bit će još poteza”, rekao nam je u nedjelju jedan od najbližih suradnika Tomislava Karamarka nakon višesatnih razgovora u vrhu stranke. Tada je donesena i odluka da se u ponedjeljak sastane Predsjedništvo HDZ-a kako bi se raspravljalo o mogućem povratku u pregovore. “Na Predsjedništvu ćemo donijeti odluku vraćamo li se ili ne, jer drukčije, bez da se sastane Predsjedništvo, nije moguće”, rečeno nam je nakon sastanka u HDZ-u.

“Ako ćemo donijeti odluku da sjednemo natrag, jasno ćemo reći koji su naši stavovi”, tvrdi visoki izvor iz HDZ-a, uz napomenu da je stranci najviše do sada smetao ultimativni pristup Mosta. “Ili ovako ili nikako, to jednostavno nije moglo tako ići”.

Na izravno pitanje je li u HDZ-u razmatrana mogućnost da Božo Petrov bude mandatar, jedan od najbližih suradnika Tomislava Karamarka nam je odgovorio da se time do sada nisu bavili. Informacija da će Most pozvati HDZ da se vrati u pregovore nije za vrh stranke bila iznenađenje, jer se već u subotu navečer spominjala i ta mogućnost. Vrlo su brzo nakon Karamarkovog NE u HDZ stigle informacije da svi u Mostu nikako nisu zadovoljni da je preostala samo mogućnost koalicije ili suradnje sa SDP-om, kao što ni svi proteklog tjedna nisu bili za koaliciju samo s HDZ-om. “Mi smo cijelo vrijeme znali da je većina u Mostu bliža nama, ali da ima i onih koji bi rado sa SDP-om ili barem da smo svi na okupu”, rekao nam je visokopozicionirani HDZ-ovac, koji je i na sastanku u HDZ-u tvrdio “ako je Most pošten, morat će ostaviti otvorena vrata i nama”. Iako su već u subotu navečer neki ključni ljudi HDZ-a očekivali da će odmah doći poziv Mosta da se HDZ vrati u pregovore, to je uslijedilo tek u nedjelju.

Bila su to krajnje dramatična dvadeset i četiri sata u HDZ-u. Odmah nakon što je Predsjedništvo stranke jednoglasno dalo podršku Karamarku da odbije tripartitnu vladu, u stranci se radila strategija kako to iskomunicirati s članstvom. Reakcije hadezeovaca bile su više nego zadovoljavajuće jer su stizali samo hvalospjevi za odbijenicu Mostu. Većina s kojom smo razgovarali jednodušno se u nedjelju ujutro složila da je Tomislav Karamarko, bez obzira kako će sve završiti, učvrstio položaj u stranci. “Pokazao je da je čovjek, da ima osobine lidera, a stranka se nakon svih ucjena izdigla iz blata”, rekla nam je saborska zastupnica Margareta Mađerić. Međutim bilo je i onih koji su smatrali da tek slijedi ozbiljna analiza izbornih rezultata koja će pokazati zašto se stranka uopće našla u ovom položaju. “Kada je na prvoj sjednici Predsjedništva HDZ-a netko postavio pitanje kako smo prošli, nitko nije prihvatio raspravu. Sada je vrijeme da se o tome razgovara”, rekao nam je jedan ugledni član stranke.

U subotu navečer vrh HDZ-a okupio se kako bi iz prve ruke saznali što se dogodilo. Karamarko je prvo detaljno opisao kako je došlo do telefonskog razgovora s Milanovićem, rekavši da je šef SDP-a preko Dragovana tražio da se čuju. Složili su se da će odbaciti prijedlog koji je Most pripremio, a na pregovorima je Božo Petrov tražio da se dvojica lidera izjasne. “Tomica, reci o čemu smo se nas dvojica dogovorili”, inzistirao je Milanović, a Karamarko mu je odgovorio “reci ti, tebe se pita”. Petrov je reagirao “pa tko je ovdje moderator, tko vodi sastanak” i kada je Karamarko rekao da neće potpisati, Milanović je potpisao. Nakon njega i Petrov, donosi Jutarnji list.

Subotnji razgovor vodstva HDZ-a vodio se oko nekoliko važnih pitanja, pa i oko toga kako članstvo pripremiti za mogućnost da stranka ostane u oporbi. “Začudilo nas je da smo čak i od političkih protivnika dobili pozitivne reakcije na Karamarkov potez. Bilo je naravno i onih koji su nas kritizirali što smo izašli iz pregovora”, kaže nam jedan od suradnika šefa stranke. Nakon do kasno u noć rasprave u subotu nitko nije bio raspoložen davati izjave. “Pričekajmo jutro”, poručivali su hadezeovci, a u nedjelju se opet okupio vrh stranke. Prvo je Karamarko dao izjavu novinarima u kojoj je objasnio prepucavanja sa Zoranom Milanovićem, želeći ga prikazati čovjekom koji nije od riječi, a onda se opet na društvenim mrežama oglasio Milijan Brkić, s onim iritirajućim “briselski Zoka”, kako on to piše. “Nije mi jasno, ono što Karamarko poentira, Brkić naknadno poništi”, ljutili su se neki članovi stranke, smatrajući da nije vrijeme za takvu vrstu komunikacije.

You may also like

0 comments