Počeo otkup obveznica

Frankfurt – Europska središnja banka (ECB) bi prema najavama iz siječnja u ožujku trebala pokrenuti program kvantitativnog popuštanja, u okviru kojeg bi do kraja rujna 2016. mjesečno otkupljivala 60 milijardi eura državnih obveznica te obveznica nekih drugih institucija. Europska središnja banka time želi potaknuti gospodarski rast i spriječiti upadanje u deflacijski vrtlog.

U siječnju je ECB najavio da će s otkupom početi u ožujku, a njemačka agencija dpa navodi da će program krenuti od danas, ponedjeljka 2. ožujka. Za ovu mjeru ECB se odlučio zbog niske inflacije i slabog gospodarskog rasta u eurozoni, ali i zbog toga što dosadašnje mjere nisu dale dovoljne rezultate. Kvantitativno popuštanje trebalo bi dati financijski poticaj gospodarstvu u trenutku kada su ključne kamatne stope ECB-a na donjoj granici. Poduzeća i kućanstva trebala bi dobiti mogućnost jeftinijeg financiranja, a to bi trebalo potaknuti ulaganja i potrošnju te pridonijeti rastu inflacije.

ECB će na sekundarnom tržištu kupovati obveznice koje su ocijenjene kao sigurno ulaganje: državne obveznice članica eurozone, obveznice agencija i europskih institucija. Otkup će se provoditi na temelju udjela nacionalnih središnjih banaka u kapitalu ECB-a. Razmjeri su prilagođeni s obzirom na to da su kapital u ECB uplatile i članice Europske unije koje (još) nisu preuzele zajedničku europsku valutu.

Najveći udjel u potencijalnoj mjesečnoj otkupnoj kvoti pripada Njemačkoj – 25,6 posto odnosno oko 15 milijardi eura. Slijede Francuska s 20,1 posto (oko 12 mlrd eura), Italija s 17,5 posto (10,5 mlrd eura) i Španjolska s 12,6 posto (oko 7,6 mlrd eura). Slovenski list Dnevnik navodi da će Banka Slovenije na mjesečnoj razini otkupiti 294 milijuna obveznica. Program kvantitativnog popuštanja uključuje također otkup obveznica središnjih i poslovnih banaka te financijskih instrumenata osiguranih imovinom, u skladu s programima koje je ECB pokrenula prošle godine.

Ukupno je ECB za mjesečni otkup predvidjela 60 milijardi eura, a program bi trebao trajati so rujna 2016., što znači da bi ukupna vrijednost programa iznosila 1140 milijardi eura. Predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je da će se program provoditi sve dok stopa inflacije ne bude održiva na ciljanoj razini, a to je nešto ispod dva posto.

You may also like