Počelo zasjedanje Međunarodne agencije za nuklearnu energiju

Republika Hrvatska u potpunosti podupire aktivnosti Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) te aktivno sudjeluje u njezinim programima tehničke suradnje rekao je, na marginama zasjedanja glavne konferencije IAEA koja je započela u ponedjeljak u Beču, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković.
“Hrvatska u potpunosti podupire aktivnosti IAEA i njezina nastojanja da se ispune obveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NTP) te da se atomska energija koristi u mirnodopske svrhe i razvitak” izjavio je ravnatelj Medaković na rubu zasjedanja glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je okupila oko tisuću sudionika iz 170-tak država u bečkom sjedištu UN-a. Naglasio je da Hrvatska sudjeluje u aktivnostima tehničke suradnje na različitim područjima od nuklearne medicine, nuklearne sigurnosti do budućnosti energetike.

Dodao je da je IAEA sa Hrvatskom razvila jako dobru tehničku suradnju.”To su uglavnom dvogodišnji projekti a sada se primarno provode projekti na području medicine kao i drugi primjerice korištenje nuklearne tehnologije u znanosti , poljoprivredi, proizvodnji hrane i dr. ” rekao je Medaković dodavši da se vrlo dobra tehnička suradnja između Hrvatske i IAEA nastavlja provedbom nacionalnih i regionalnih projekata.

Tijekom zasjedanja tog međunarodnog skupa hrvatsko izaslanstvo imat će niz bilateralnih susreta a u srijedu potpisat će obnovljeni Ugovor s američkim regulatornim tijelom za područje nuklearne tehnologije (USNRC). “Taj petogodišnji ugovor omogućuje Hrvatskoj i hrvatskim znanstvenicima korištenje naprednih tehnologija i softwera na području nuklearne sigurnosti konkretno znači da naše tvrtke i znanstvene institucije poput Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) mogu provoditi vrlo kompleksne proračune i modelirane procese u nuklernoj elektrani Krško i na taj način doprinositi sigurnosti elektrane” kazao je Medaković u Beču .

Redovito godišnje zasjedanje glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju traje od 17. do 21. rujna a uz plenarnu sjednicu održat će se i niz znanstvenih skupova primjerice o klimatskim promjenama ili nuklearnoj tehnologiji u suzbijanju raka.

You may also like

0 comments