Počelo suđenje za Vatileaks

U Vatikanu je u utorak počelo suđenje dvojici novinara, svećeniku i dvoje vatikanskih dužnosnika, sudionicima takozvane afere VatiLeaks 2 o curenju povjerljivih informacija o financijskim malverzacijama Crkve.

Novinari Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi optuženi su za izvlačenje povjerljivih informacija od španjolskog monsinjora Lucija Velleja Bajde, njegovog talijanskog suradnika Nicole Maija i vatikanske savjetnice za odnose s javnošću Francesce Chaouqui. Nuzzi i Fittipaldi mogli bi u najgorem slučaju dobiti osam godina zatvora, a ostalih troje deset godina jer nisu samo optuženi otrkivanje državnih tajni vatikanske države, nego i za udruživanje u kriminalnu organizaciju. “Čut ćemo za što smo optuženi. Emiliano i ja smo samo radili svoj posao i tako ćemo i nastaviti”, rekao je Nuzzi prije ulaska u Vatikan. Fittipaldi je bio uz njega i dodao: “Mi samo samo objavili vijesti koje nitko nije opovrgao”.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je Vatikan da odbaci optužbe. “Novinarima se mora dopustiti istraživanje od javnog interesa bez straha od posljedica”, rekla je glasnogovornica Nina Ognjatova. Isto je zatražila i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Odvjetnici prelata Balde i Francesce Chaouqui požalili su se da im nije dopušteno biti na suđenju, što znači da će njihove klijente u Vatikanu braniti odvjetnici koje im odredi tamošnji sud. Oni su oboje bili članovi u međuvremenu raspuštenog odbora koji je nadgledao vatikanska financijska poslovanja 2013. i 2014. godine. Chaouqui želi da je brani Giulija Bongiorno, zvijezda talijanske odvjetničke scene koja je branila Raffaellea Sollecita u suđenju za ubojstvo Meredith Kercher. Knjige “Križni put” Gianluigija Nuzzija i “Škrtost” Emiliana Fittipaldija utemeljene su na povjerljivim vatikanskim dokumentima i otkrivaju raskoš u kakvoj žive vodeći vatikanski prelati i otpore koje Rimska kurija pruža reformama pape Franje koji nastoji ‘počisti’ vatikanske financije.

Nuzzi i Fittipaldi pišu da Vatikan ima imovinu vrijednu četiri milijarde eura, ne samo u Rimu već i u Londonu, Švicarskoj, Parizu, ali tom imovinom upravlja izuzetno loše. “Da se tim nekretninama dobro upravlja… dobit bi bila četiri puta veća”, rekao je Nuzzi prije tri tjedna na tiskovnoj konferenciji, optuživši da se mnogi luksuzni apartmani iznajmljuju kardinalima “za kikiriki”. Papa Franjo odbio je stanovati u raskošnim papinskim odajama i odlučio ostati u relativno skromnom apartmanu u Domu svete Marte, gdje inače kardinali odsjedaju u vrijeme konklava. Ali zato neki njegovi kardinali žive u stanovima od 250 do 500 četvornih metara.

Fittipaldi je objavio da je kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik u pontifikatu Benedikta XVI., potrošio 200 tisuća eura za renoviranje apartmana od 300 četvornih metara, a sve je platila vatikanska dječja bolnica, koja mu je organizirala i jedan helikopterski let za 24.000 eura. Oba autora osuđuju nevjerojatne cijene beatifikacija i kanonizacija, pri čemu Nuzzi ističe da su sponzori platili rekordnih 750 tisuća eura za beatifikaciju talijanskog svećenika Antonija Rosminija. Skandal s curenjem dokumenata posjeća na prvi Vatileaks iz 2012. koji je duboko potresao pontifikat Benedikta XVI., kojem su tajna pisma bila objavljena u tisku, a za što je bio optužen njegov sobar Paolo Gabriele. Njega je vatikanski sud osudio na 18 mjeseci zatvora, ali ga je Benedikt ubrzo pomilovao. Nuzzi je tada bio jedan od glavnih aktera o čemu je napisao knjigu “Njegova Svetost”, na temelju tajnih pisama.

You may also like