Počelo suđenje za ubojstvo Borisa Nemcova

Sudski proces protiv petorice muškaraca optuženih za prošlogodišnje ubojstvo najžešćega kritičara Kremlja, Borisa Nemcova, počeo je u ponedjeljak pred ruskim vojnim sudom.

Nemcov, nekadašnji zamjenik ruskoga premijera i jedan od najprominentnijih oporbenih političara koji je otvoreno kritizirao ruskoga predsjednika Vladimira Putina, ubijen je 27. veljače prošle godine u prometnome dijelu Moskve, blizu Kremlja, dok je prelazio preko mosta.

Osumnjičeni za njegovo ubojstvo, petorica Čečena, sjedili su u odvojenom ostakljenom prostoru u moskovskoj sudnici prepunoj novinara, diplomata i aktivista za ljudska prava.

Svih pet osumnjičenih Čečena koje u sudnici čuvaju policija i pripadnici specijalnih postrojbi, kazali su da se ne smatraju krivima. Sudski proces počeo je nakon višemjesečnog odugovlačenja. Naime, istražitelji su tragali za Ruslanom Mukhudinovim, čečenskim časnikom nižega ranga koji je navodno platio optuženima da ubiju Nemcova, iako je motiv ubojstva još nejasan, donosi RTL.

Nemcovi pristaše i simpatizeri tvrde da istragom nisu obuhvaćeni visokopozicionirani dužnosnici, poput Kremlju iznimno odanog čečenskog vođe Ramzana Kadirova, a ni osobe koje su naredile ubojstvo u prometnom dijelu grada što ga nadzire policija. “Ubojstvo Borisa Nemcova nije riješeno. Organizator…. nije pronađen niti je izručen pravdi”, rekla je odvjetnica Olga Mihajlova koja zastupa Nemcovljevu obitelj.

Petorica optuženih – Zaur Dadajev, Anzor Gubašev, Šadid Gubašev, Temirlan Eskerhanov i Hamuzat Bahajev, optuženi su za sudjelovanje u plaćenom ubojstvu kao organizirana grupa te za protuzakonitu trgovinu oružjem.

You may also like

0 comments