Počelo prebrojavanje glasova u Mianmaru

U Mianmaru je u nedjelju počelo prebrojavanje glasova nakon zatvaranja birališta na prvim, slobodnim izborima od kada je prije četvrt stoljeća vlast u zemlji bila preuzela vojna hunta, javlja BBC.

Prema procjenama, odaziv birača kreće se oko 80 posto. Pravo glasa ima više od 30 milijuna stanovnika Mianmara, nekadašnje Burme. Glasovanje je, dodaje BBC, glatko proteklo, s tek nekim manjim nepravilnostima. Analitičari očekuju pobjedu Nacionalne lige za demokraciju (NLD) oporbene čelnice Aung San Suu Kyi. Ispred njezina stožera se nakon zatvaranja birališta okupila gomila oduševljenih pristaša, no dužnosnik NLD-a ih je zamolio da rezultate u miru čekaju kod kuće.

Među više od 90 stranaka čiji se kandidati natječu za 325 mjesta u donjem i 168 u gornjem domu parlamenta, odlučujuću bitku vode provojna Stranka unije, solidarnosti i razvoja (USDP) i NLD 70-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir Suu Kyi. Povrh izabranih, još četvrtinu zastupnika u oba doma imenuje vojska, što mianmarski sustav čini jedinstvenim u svijetu. Prvi se rezultati očekuju u ponedjeljak poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu.

You may also like