Počeli pregovori Vlade i sindikata o povećanju plaća

U Vladi su u ponedjeljak ujutro započeli pregovori vladinoga i sindikalnog pregovaračkog tima o izmjenama kolektivnog ugovora za javne službe, odnosno ostvarenju sporazuma o povećanju osnovice za plaće od 6 posto. Na čelu Vladinoga pregovaračkog odbora je potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, pregovarat će o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja.

Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tih sredstava nema u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018.

Sindikati su najavili da neće odustati od tih šest posto, kažu da su spremni braniti svoja prava svim legalnim sredstvima, a mogu pristati tek na kraću odgodu primjene sporazuma, ako to Vladini pregovarači dobro argumentiraju.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila je u ponedjeljak, uoči pregovora Vlade i predstavnika javnih i državnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora i povećanju plaća za šest posto, da za ovu godinu nisu predviđena sredstva u proračunu i da mogu pregovarati kako premostiti sadašnju situaciju, dok je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako ima mjesta za pregovore u svim stavkama.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, počinju pregovore o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je stupio na snagu od 1. siječnja ove godine. Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tih sredstava nema u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018. U izjavi novinarima ministrica Šikić rekla je kako se nada da će se pronaći trajno rješenje, naglasivši da će pregovarati kako premostiti sadašnju situaciju i kako reagirati u budućnosti. Na novinarski upit, rekla je da se ne boji sudskih tužbi i da zato idu u pregovore.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako ima mjesta za pregovore u svim stavkama ako se želi da sporazum ne stupi u punom opsegu na snagu. Svjesni smo da kada bi u potpunosti stupio na snagu da bi to bio teret za proračun koji ne bi mogao izdržati, istaknuo je Ribić. Dodao je kako se sav teret sporazuma (iz 2009.) sabio u ovu godinu i da je to sada problem. Upitan što će biti ako im u Vladi kažu da nema novca, Ribić je odgovorio da sindikati “onda idu dalje”, ne želeći precizirati što pod tim misli.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je kako novca uvijek ima, samo je pitanje kako će se i kada rasporediti. Očekujemo da će se u pregovorima naći način na koji će način Vlada ispuniti sporazum. Možemo razgovarati o tome da se realizacija sporazuma protegne na dulje razdoblje, ali ne beskonačno i bezuvjetno, kazao je Mihalinec. Sve opcije su otvorene, a ono što će nam u Vladi reći ćemo prenijeti članstvu i ono će imati zadnju riječ, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar kaže kako od današnjeg sastanka očekuje puno posla i da se vidi što kolege iz sindikata traže. To je dug proces i očekujem više sastanaka, no ključno je da se razgovara, smatra Šustar. Situacija je takva kakva je i svi smo toga svjesni, ali uz dogovor mislim da se ostvarenje sporazuma može malo rastegnuti, zaključio je.

You may also like