Počeli pregovori EU i BIH

Predstavnici Europske komisije i vlasti Bosne i Hercegovine u utorak su u Sarajevu otvorili pregovore o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma kojega BiH ima s Unijom kako bi se on počeo primjenjivati i na Hrvatsku kao njezinu punopravnu članicu, a već na početku postalo je jasno kako će ti razgovori biti “tvrdi” te kako bi mogli dugo potrajati.

“Nemoguće je predvidjeti koliko će pregovori trajati”, kazao je novinarima šef pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH Hamdo Tinjak. Dodao je kako je pregovaračka pozicija BiH jasno definirana odlukama Vijeća ministara BiH te kako se svodi na potrebu za postupnom prilagodbom privremenog trgovinskog sporazuma s ciljem zaštite domaće poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Vlasti u BiH strahuju kako bi bescarinski uvoz takvih proizvoda, prije svega iz Hrvatske, ugrozio domaće poljoprivrednike jer oni nemaju poticaje kakve daje Hrvatska pa bi njihovi proizvodi automatski postali skuplji od uvoznih.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u ponedjeljak je kazao kako će se inzistirati da tržište EU bude otvoreno za bescarinski uvoz iz BiH i to proizvoda poput šećera, vina, ribe te svježeg voća i povrća. Predstavnici vlade Republike Srpske, koji su dio jedinstvenog bosanskohercegovačkog pregovaračkog tima, pregovore su napustili već na samom početku sarajevskog sastanka. Iz vlade RS objavili su priopćenje u kojemu stoji ocjena kako su zahtjevi EU u odnosu na bescarinske trgovinske donose s BiH “iznimno nepovoljni” te su stoga za njih neprihvatljivi.

Članovi izaslanstva Europske komisije nisu željeli komentirati otvaranje pregovora ističući kako to nije praksa sve dok oni traju. Privremeni trgovinski sporazuma BiH i EU sastavni je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisan još 2008. godine. S obzirom da je pet godina nakon toga Hrvatska postala članicom EU i ona je stekla pravo bescrinskog izvoza svojih roba na tržište BiH poput ostalih država-članica Unije.

Vlasti BiH gotovo dvije i pol godine odbijale su pristati na otvaranje pregovora o prilagodbi, no Europska komisija je rješavanjem tog pitanja uvjetovala svaki daljnji napredak BiH na putu ka članstvu u Uniji. O prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma izravno ovisi hoće li i kada Europska komisija razmatrati zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, koji je podnesen u ponedjeljak.

You may also like