Počeli međunarodni pregovori o Siriji, sastali se Kerry i Lavrov

Međunarodni pregovori o Siriji počeli su u subotu popodne u švicarskoj Lausannei, a uoči sastanka u četiri oka razgovarali su američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

Kerryju i Lavrovu na sastanku su se pridružili UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, kao i vodeći diplomati iz Turske, Saudijske Arabije i Katara – država koje daju potporu sirijskim pobunjeničkim snagama. Iran, koji podupire sirijskog predsjednika Bašara al-Asada predstavlja ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif. Na sastanku sudjeluju i Egipat, Irak i Jordan.

Od neuspjeha primirja prošlog mjeseca, sirijski Alep je na udaru snaga lojalnih Asadu, uz potporu Rusije.

Uoči sastanka u Švicarskoj vlada popriličan pesimizam, a obje su strane, američka i ruska, svojim izjavama umanjile nade u dogovor. Lavrov je novinarima u petak rekao da nema posebnih očekivanja oko napretka a visoki dužnosnik blizak Kerryju da je cilj “razmotriti ideje za zaustavljanje borbi”.

Iran je u subotu također izrazio sumnju u postizanje dogovora. “Ne mislim da možemo imati puno nade oko rezultata ovog sastanka”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Kerry bi nakon sastanka u Lausannei trebao otputovati u London gdje će se u nedjelju sastati s kolegama iz Britanije, Francuske i Njemačke.

(Hina)

You may also like

0 comments