Počeli izbori u Iranu, u fokusu vanjska politika

Iranci su u petak krenuli na birališta na parlamentarnim izborima za koje se smatra da su bitka između tvrdolinijaša i saveznika pragmatičnog predsjednika Hasana Rohanija.”Glasovanje u Iranu je počelo. Milijuni Iranaca glasovat će širom zemlje”, priopćila je državna televizija.

Vrhovni vođa Aajatolah Ali Hamnei glasovao je među prvima te pozvao Irance da se u velikom broju odazovu na birališta. Ovi izbori prvi su ispit javnog mnijenja nakon dogovora o nuklearnom programu i ukidanja međunarodnih sankcija, a njihovi rezultati odlučit će o tome hoće li Iran nastaviti produbljivati svoje diplomatske odnose sa Zapadom.

Dogovor o nuklearnom programu koji je postignut u srpnju 2015. godine oslobodio je Iran sankcija kojima je bio podvrgnut gotovo cijelo desetljeće, te ga vratio na međunarodnu scenu. Nekoć izolirana država sada surađuje sa zapadnim zemljama u međunarodnim krizama poput rata u Siriji.

Parlament s 290 mjesta nema veliki utjecaj na iransku vanjsku politiku, u kojoj zadnji riječ ima Ali Hamnei, ali može ojačati Rohanijev položaj prije predsjedničkih izbora sljedeće godine.

U fokusu ovih izbora je sukob između konzervativaca, tvrdolinijaša i reformista. Gotovo dvanaestogodišnja koalicija konzervativaca i tvrdolinijaša koji su bili bliski s bivšim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, nije složna, što podiže samopouzdanje reformistima. Pobjeda za reformiste i umjerene konzervativce osigurala bi ponovni izbor Rohanija za predsjednika države u 2017. godini, a tvrdolinijaši bi bili izbačeni s političke scene do 2021. godine. Zbog toga je Rohani pozvao tihu većinu, koja bi na dan izbora inače ostala kod kuće, da pomogne pri provođenju reformi.

You may also like