Počela zajednička vojna vježba Srbije i Rusije

U Srbiji, u okolici Pančeva, službeno je počela vojna vježba “Slavensko bratstvo”, koja je okupila srbijanske, ruske i bjeloruske vojnike. Planirana je još prije dvije godine, kada je održana prva zajednička vojna vježba Srbije i Rusije na poligonu u blizini hrvatske granice. I tada i danas uvježbavane su protuterorističke operacije.

Oko 130 kilometara od granice zemlje članice NATO-aa, Hrvatske, nebo nad Srbijom zaparao je ruski Iljusin 76. Stotinjak elitnih ruskih padobranaca, inače stacioniranih na Kavkazu, kreće u zamišljenu akciju zauzimanja aerodroma pod kontrolom terorista.

Vojska Srbije sudjelovala je kao partner i na NATO-ovoj terenskoj vježbi u Crnoj Gori, Danilovgrad je samo 450 km dalje. Statistički gledano, srbijanska vojska ima deset puta više aktivnosti s NATO-om i njegovim članicama nego s Rusijom. Amerika je njezin najveci donator.

Dok službena politika balansira između Zapada i Moskve, gotovo dvije trećine građana Srbije zalaže se, pak, za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, ali za takvo što samo u prve dvije godine u državnom proračunu treba stvoriti dodatnih 56 milijuna eura.

Iako srbijanski dužnosnici neprestano ponavljaju kako službeni Beograd vodi politiku vojne neutralnosti, s ovolikim ruskim vojnim utjecajem Srbija u pregovorima s Bruxellesom, na europskom putu, teško može ispregovarati poglavlje Obrana, zajednička vanjska i obrambena politika.

You may also like