Počela skupština HSS-a, tri kandidata za predsjednika

Na izbornoj Glavnoj skupštini Hrvatske seljačke stranke (HSS), koja je u subotu oko 11,30 sati počela u Zagrebu, 762 izaslanika od ukupno 787 koliko ih je trebalo biti iz cijele Hrvatske izabrat će predsjednika stranke između tri kandidata – aktualnog predsjednika i saborskog zastupnika Branka Hrga, samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka i predsjednika zagrebačkoga HSS-a Nenada Matića.

Nakon što je otpjevana državna himna i svečana pjesma HSS-a izbornu Glavnu skupštinu stranke otvorio je njezin aktualni predsjednik Branko Hrg, koji je istaknuo kako je ovo praznik demokracije na kojem će se birati vodstvo za novi mandat na nove četiri godine.

Zaželio je da skupština prođe u prijateljskom ozračju i međusobnom uvažavanju, toleranciji i da svi zajedno budu skupa da se, kako je rekao, “nadmudruju programima, idejama, ali da nakon ove skupštine kad se raziđu kućama diljem Lijepe naše da svi i dalje budu HSS. Hrg je pozdravio predsjednika HSS-a Bosne i Hercegovine Marija Karamatića, te istaknuo kako na skupštinu nisu pozvali vodstva drugih stranaka jer je skupština radna i izborna pa su smatrali da moraju otvoriti prostor svim svojim kandidatima kako nitko ne bi uzimao ama baš nikakvu prednost ukupnom demokratskom procesu.

Zastupnica u Europskom parlemntu Marijana Petir koja je na skupštini izabrana za predsjednicu radnog Predsjedništva pozvala je sve članove skupštine da se minutom šutnje prisjete svih koji su dali svoj život za Hrvatsku i svih HSS-ovaca, a posebno se prisjetila nedavno preminulog predsjednika stranke Josipa Friščića.

Petir je svim Josipama i Josipima čestitala imendan. Glavna skupština HSS-a održava se u Kongresnoj dvorani “Globus” na Zagrebačkom velesajmu, a nazoči joj oko 1000 članova HSS-a kojima će aktualni predsjednik Hrg podnijeti izvješće o četverogodišnjem vođenju stranke.

Kandidati za predsjednika Hrg, Beljak i Matić trebali bi predstaviti svoje programe u popodnevnim satima, nakon čega će izaslanici pristupiti glasovanju i izabrati jednoga od njih koji će voditi HSS u četverogodišnjem mandatu. HSS-ovi izaslanici također će izabrati pet potpredsjednika, glavnog tajnika, članove Predsjedništva i Glavnog odbora stranke, te članove i zamjenike članova Časnog suda, Statutarnog povjerenstva i Nadzornog odbora.

Izborna Glavna skupština HSS-a završit će obraćanjem novoizabranog predsjednika stranke. HSS je članica vladajuće Domoljubne koalicije, a trenutno ima dva saborska zastupnika, uz Hrga to je i Davor Vlaović, te zajedno s Hrvatskom demokršćanskom strankom Gorana Dodiga ima Klub saborskih zastupnika HSS-HDS.

Iz redova HSS-a zamjenik ministra poduzetništva i obrta je Mario Turalija, pomoćnik ministra poljoprivrede je Zdravko Barać, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta je Momir Karin, a pomoćnica ministra turizma je Martina Jantol. HSS ima i svoju EU parlamentarku Marijanu Petir.

You may also like