Počela izgradnja energetskog kabela Crna Gora – Italija

U Crnoj Gori počela je gradnja energetskog kabla koji će povezati elektroenergetske sustave Crne Gore i Italije. Od talijanske obale već je položeno 136 km kabla, čija ukupna dužina između Pescare u Italiji i Rta Jaz iznosi 455 km.

Nakon puštanja u pogon Crna Gora će imati prihode od prijenosa, jer udio CGES u ukupnom kapacitetu kabla iznosi 20% od instaliranih kapaciteta. „Prihodi od prijenosa električne energije iz regije preko ove interkonekcije direktna su dobit. Nije manje značajno za elektroenergetski sustav Crne Gore ni to što će biti povezana u regionalno i europsko tržište. Stvaranjem integriranog tržišta za električnu energiju, i povećanjem konkurencije, industriji i građanima će biti omogućena opskrba na osnovu nižih veleprodajnih cijena energije. Realizacija ovog projekta doprinijet će ne samo većoj otvorenosti crnogorskog elektroenergetskog sustava, već i gospodarstva u cjelini”, naglasio je premijer Milo Đukanović. Ugovor je vrijedan 324,5 milijuna eura, a elektranu, koja bi trebala dokinuti uvoz struje u Crnu Goru i osigurati neovisnost, gradit će Škoda iz Češke, javio je CdM.

Trans-jadranski plinovod (TAP), dio Južnog plinskog koridora rizičan je zbog kašnjenja u izdavanju dozvola od strane lokalnih vlasti u talijanskoj regiji Puglia, rekao je Vitaly Baylabayov, zamjenik predsjednika SOCARA u intervjuu Euractivu. Prema njegovim riječima sve aktivnosti na gradnji Južnog plinskog koridora, upstream i downstream rade se u roku, pa i prije njega, više od 70% radova u Azerbajdžanu i Gruziji napravljeno je u cilju početka isporuke 2018., kao i aktivnosti na polju Shah Deniz 2.

Ipak, u Italiji dozvole kasne – vlada je dala odobrenja 2015., ali potrebno je još 65 autorizacija od različitih talijanskih instanci, a vrlo mali broj ih je do sada odobren, kazao je Baylabayov koji je uvjeren da je riječ o skepsi regije Puglia prema velikim industrijskim projektima. Primjerice, za realizaciju projekta tvrtka je spremna iskopati i premjestiti čak 2.000 starih maslina s korijenjem i to pod nadzorom talijanskih znanstvenika. Masline će biti izmještene dvije godine i nakon toga vraćene na istu lokaciju, na kojoj će ispod zemlje prolaziti plinovod.

You may also like

0 comments