Stigao prvi tanker

Tanker s ukapljenim plinom pristao je u utorak na novoizgrađeni njemački terminal za ukapljeni plin (LNG) u Wilhelmshavenu, po prvi put od puštanja tog terminala u pogon sredinom prosinca.

“U Wilhelmshaven je pristao tanker ‘Maria Energy’ s oko 170 000 kubičnih metara ukapljenog plina iz SAD-a. Radi se o količini koja je dovoljna za godišnje potrebe preko 50.000 njemačkih domaćinstava”, priopćila je energetska kompanija Uniper koje upravlja novoizgrađenim LNG terminalom.

Terminal u Wilhelmshavenu je prvi njemački terminal za ukapljeni plin a njegova gradnja je započela na proljeće nakon što je postalo jasno da Njemačka, nakon napada Rusije na Ukrajinu, dugoročno ne može računati s dostavom zemnog plina preko plinovoda iz Rusije.

Uz terminal u Wilhelmshavenu trenutno se radi na dovršavanju još tri LNG terminala a oni u Brunsbuettelu i Lubminu bi trebali biti otvoreni sljedećih mjeseci.

Prilikom otvaranja LNG terminala u Wilhelmshavenu sredinom prosinca, njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je brzo dovršavanje terminala koji bi trebao pomoći u prevladavanju energetske krize zbog izostanka ruskog plina.

Njemačka je u međuvremenu dogovorila isporuke veće količine ukapljenog plina iz SAD-a, Kanade, Norveške i Katara.

Dolazak tankera “Maria Energy” popraćen je prosvjedima zaštitnika okoliša koji kritiziraju ustrajanje na fosilnim izvorima energije. Oni također kritiziraju činjenicu da se kod plina uvezenog iz SAD-a radi i o plinu dobivenog spornom fracking metodom.

“Činjenica da Njemačka danas po prvi put direktno uvozi fracking plin iz SAD-a nije razlog za slavlje nego povijesni udarac za zaštitu okoliša i klime”, priopćila je organizacija Njemačka zaštita okoliša.

Tanker “Maria Energy” su na posljednjoj dionici ispred luke u Wilhelmshavenu pratila policijska plovila zbog straha od nasilnih prosvjeda i blokada zaštitnika okoliša.

Njemačka mrežna agencija je u utorak objavila kako su spremnici za plin u Njemačkoj popunjeni 90 posto.

Related Posts