Pobunjenici u Alepu koristili kemijsko oružje

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo da su pobunjenici u istočnom Alepu upotrijebili kemijsko oružje protiv sirijske vojske te da je tom napadu bilo izloženo oko 30 vojnika, javlja Reuters pozivajući se na rusku agenciju TASS.

Prema ministarstvu, do napada je došlo u nedjelju navečer, a većina vojnika izloženih kemijskom oružju prebačena je u bolnicu u Alepu. Rusija zračnim udarima na pobunjenike pomaže sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da preuzme punu kontrolu nad tim gradom, ali je trenutno obustavila napade na pobunjenički dio grada koji je u ruševinama.

Rusija je u petak zatražila da Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) hitno u Alep upiti svoju misiju, te tvrdi da raspolaže dokazima da je kemijsko oružje korišteno u i u jednom drugom napadu. Osmero ljudi poginulo je u ponedjeljak u samoubilačkom napadu u blizini Bagdada za koji je odgovornost preuzela Islamska država, objavili su dužnosnici.

Napad u Ain al-Tameru u kojem je ranjeno šest osoba izvela su šestorica muškaraca koji su imali lako oružje i eksploziv. Nakon reakcije snaga sigurnosti, detonirali su eksplozive, objavio je član Vijeća provincije Kerbala Masum al-Tamimi.

Policija pak kaže da je petoricu napadača ubila a da je samo jedan uspio detonirati eksploziv. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država koja je dodala da su se njezini članovi borili s policijom sve dok im nije ponestalo streljiva te su potom aktivirali eksplozivne naprave.

Do napada je došlo dok iračke snage napreduju prema Mosulu, posljednjem uporištu IS-a u Iraku, u okviru opsežne operacije koja je počela 17. listopada.

You may also like