Blizu 200 ljudi okupilo se u petak u mjestu Grabove, na istoku Ukrajine, na ceremoniji odavanja počasti žrtvama poginulim u rušenju malezijskog zrakoplova MH17 Malaysia Airlinesa, koji je točno prije godinu dana srušen na tom području na kojem su se odvijale borbe. Ceremoniju obilježavanja organizirale su separatističke vlasti na istoku zemlje na polju u blizini sela Grabove, na koje je pala većina ostataka zrakoplova na letu MH 17.

“Spremni smo dati svu potrebnu pomoć onima koji dokažu da su kriminalne ukrajinske vlasti krive da se ova tragedija dogodila”, kazao je separatistički čelnik Aleksandar Zaharčenko govoreći okupljenima. Proruski separatisti i ukrajinske vlasti međusobno se optužuju i prebacuju odgovornost za katastrofu u kojoj je poginulo 298 ljudi. U tijeku je međunarodna istraga koja bi trebala otkriti okolnosti nesreće.

Separatistički čelnik pozvao je i obitelji žrtava, koje nisu sudjelovale u komemoraciji što su je organizirali separatisti, da dođu na lice mjesta unatoč sukobima koji se skoro svakodnevno i dalje događaju na istoku Ukrajine. “Ako želite doći ovamo, na mjesto drame, poduzet ćemo sve mjere potrebne sigurnosti”, kazao je Zaharčenko.

Prema navodima lokalnih dužnosnika neke obitelji žrtava pristigle su u to područje prije nekoliko dana. Pravoslavni te grčko-katolički svećenik kao i muslimanski vjerski službenik držali su vjersku službu za poginule. Boing Malaysia Airlinesa na letu između Amsterdama i Kuala Lumpura srušen je 17. srpnja 2014. pogođen projektilom sa zemlje dok je nadlijetao to područje, u vrijeme kada su se odvijali sukobi između ukrajinskih i proruskih separatističkih snaga.

Kijev i zapadne zemlje sumnjiče separatiste da su upotrijebili projektil zemlja-zrak koji im je dostavila Rusija kako bi srušili zrakoplov. Moskva i pobunjenici kategorički odbijaju bilo kakvu umiješanost u njegovo rušenje i prebacuju odgovornost na ukrajinske vlasti.

Related Posts