Poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo

Indeks ekonomske klime

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u studenome, potaknuta valom optimizma u građevinskom sektoru, koji je prevagnuo nad izraženim pesimizmom potrošača, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u studenome za 1,9 bodova u odnosu na listopad, na 111,3 boda. Najviše su poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u građevinskom sektoru, što se očitovalo u rastu indeksa za 6,3 boda.

Izraženiji optimizam pokazali su i čelnici u industriji, čiji je indeks porastao za 2,8 bodova.

Poboljšana su i očekivanja u maloprodaji i uslužnom sektoru, ali osjetno blaže, uz rast indeksa za 1,2 odnosno 0,8 bodova. Potrošači su pak pokazali pesimizam, pa je indeks koji mjeri njihova očekivanja pao za 2,7 bodova.

Poslovni čelnici signalizirali su da će u idućem razdoblju pojačano zapošljavati, što se očitovalo u snažnom rastu indeksa EEI, za 3,5 bodova u odnosu na listopad. Pandemija i problemi u nabavi i dalje stvaraju neizvjesnost, pa je novi indeks EUI u studenome porastao za čak 4,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 8,6 bodova.

Ekonomska klima u EU u studenome se pak pogoršala u odnosu na listopad, što se očitovalo u padu indeksa za jedan bod, na 116,6 bodova.

Pesimizam je obojio i očekivanja u eurozoni, čiji je indeks pao za 1,1 bod u odnosu na listopad, na 117,5 bodova.

Raspoloženje su i u EU i u eurozoni obilježili potrošači, koji očekuju lošija vremena, pa je njihov indeks u EU pao za 2,1 a u eurozoni za dva boda.

Čelnici u sektoru maloprodaje pokazali su pak optimizam na pragu sezone božićne kupovine, što je rezultiral rastom indeksa u EU za 1,6 bodova, te za 1,8 bodova u eurozoni.

Blago su poboljšana i očekivanja čelnika u građevinskom i uslužnom sektoru, čiji je indeks u EU porastao za 0,5 odnosno za 0,2 boda. U eurozoni porasli su za po 0,4 boda, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Očekivanja poslovnih čelnika u industriji bila su više-manje nepromijenjena.

Poslovni čelnici i dalje planiraju zapošljavati, pa je indeks EEI porastao za 1,4 bod u EU te za 1,7 bodova u eurozoni, unatoč naglašenoj neizvjesnosti zbog kontinuiranih problema u nabavi, ali i naglog rasta broja zaraženih covidom 19.

You may also like