Pobjeda Macrona ojačala euro na tržištima valuta

Nakon vijesti da je za novog predsjednika Francuske izabran kandidat Emmanuel Macron, euro je ojačao, prenosi portal Politico. Prema podacima Reutersa, euro je porastao na 1,1023 američkih dolara samo pola sata nakon objavljivanja izlaznih anketa koje su pokazale da pobjeđuje Macron.

To je prvi put da je euro je porastao iznad 1,10 dolara od dana kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD u studenom 2016.

Tečaj valute Europske unije u petak je iznosio 1,099 dolara. Uoči glasanja na francuskim izborima, analitičari su upozoravali da bi pobjeda Le Pen bila noćna mora za finncijska tržišta i za jedinstvenu valutu EU, daleko gora od Brexita ili Trumpa. Napuštanje eurozone bila je jedan od glavnih točaka na dnevnom redu Nacionalne fronte.

Premijer Plenković o Macronu

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković ocijenio je u nedjelju navečer kako je pobjeda Emanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima dobra za Francusku, Evropu i Hrvatsku, ali je i upozorio kako francuski predsjednički izbori pokazuju trend porasta populističkih stranaka te da je taj trend vidljiv i u Hrvatskoj. “Pobjeda Macrona je dobra za Francusku, Europu pa i Hrvatsku”, izjavio je Plenković u nedjelju navečer novinarima u Splitu prije no što su bile objavljene prve projekcije koje su pokazale da je Macron dobio oko 65 posto glasova a čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen oko 35 posto.

Po Plenkovićevim riječima, izvjesno je kako rezultati ovih predsjedničkih izbora u Francuskoj neće biti kao oni 2002. kada je Jacques Chirac pobijedio omjerom 80:20 posto protukandidata Jean-Marie Le Pena, oca sadašnje Macronove protukandidatkinje Marine Le Pen.

Le Pen želi osvojiti parlamentarne izbore

Desničarka Marine Le Pen odamah se nakon 20 sati obratila javnosti i priznala poraz. Zahvalila svima koji su glasali za nju i dodala da je ovo “početak novog političkog života za Francusku, jer su sve tradicionalne stranke izgubile na ovim izborima.” Svom suparniku je poželjela uspjeh.

Rezultat Le Pen (48) vjerojatno će u konačnici biti i dvostruko bolji nego onaj njezina oca, Jean-Marie Le Pena, koji je ostvario 2002. kada ga je u drugom krugu izbora pobijedio Jacques Chirac. Le Pen koja je čestitala Macronu rekla je da je njezina Nacionalna fronta postigla povijesni rezultat i da je to samo početak. “Nacionalna fronta se mora duboko obnoviti kako bi uhvatila povijesnu priliku i ispunila očekivanja francuskog naroda” rekla je.

“Predložit ću početak te duboke transformacije našeg pokreta kako bi stvorila novu političku snagu”, kazala je.

Zamjenik Marine Le Pen, Florian Philippot kazao je da nova stranka neće nositi ime Nacionalna fronta. Otac Marine Le Pen, bivši predsjednik stranke koji je 2002. bio u drugom krugu izbora, kazao je da je jedan od glavnih razloga poraza njegove kćeri na predsjedničkim izborima upravo Philippot, ali i njezina stajališta o Europi i euru.

Parlamentarni izbori su raspisani za 11. i 18. lipnja. Francuska državna televizija objavila je da je Macron osvojio 65,1, a Marin Le Pen 35,9 posto glasova. Slične rezultate prenose i drugi mediji. BBC javlja da Macron osvaja 65,5 prema, a desničarka 34,5 posto glasova.

You may also like

0 comments