Po prvi puta u Švicarskoj antiimigrantska stranka je u vladi

Švicarska protuimigracijska populistička desnica dobila je u srijedu i drugog ministra u vladi jačajući izolacionističke snage u zemlji dok nastoji izmijeniti ugovore s Europom kako bi uključili i ograničenja imigracije.

Guy Parmelin (56), člana Švicarske pučke stranke (SVP) i vinara iz Vauda frankofonog dijela Švicarske, izabrao je u Švicarsko savezno vijeće švicarski 246-člani parlament u Bernu. Švicarska vlada je sastavljena od 7 ministara iz glavnih političkih stranaka konfederacije prema ravnoteži i kompromisu sukladno “magičnoj formuli” koja odražava višestranačje. Izbor zastupnika Parmelina, koji je predsjedavao Povjerenstvom socijalnih poslova je potrajalo i održana su tri glasanja za izbor tri kandidata koje je predložio SVP. Prije glasanja parlamenta u utorak su saslušani kandidati.

Švicarska populistička desnica Švicarska pučka stranka, protivnica imigracije i Europske unije, zabilježila je sredinom listopada spektakularan napredak na parlamentarnim izborima i postala je prva stranka konfederacije. Ona je dobila gotovo trećinu mjesta u Nacionalnom vijeću, donjem domu parlamenta. SVP je dobila 11 zastupnika, s ukupno 65 od 200 predstavnika u donjem domu parlamenta.

U dosadašnjoj vladi SVP nije imao niti jedan portfelj, a Socijalistička stranka, druga švicarska stranka, imala je dva kao i PLR, stranka radikalnih liberala. Podjela ministarstva između članova vlade će uslijediti u drugoj etapi.

You may also like