Po prvi puta nema predizbornog “rejting efendije”!

‘Time smo željeli izbjeći mogućnost da rezultati našeg istraživanja postanu predmet bilo kakvih političkih rasprava u vremenu kad bi glavni sadržaj trebao biti razgovor o programima političkih aktera koji se bore za naklonost birača’, priopćili su iz Promocije Plus, tvrtke koja provodi istraživanje CRO Demoskop.

‘U raspravi koju smo proveli u našoj tvrtci, a koristeći i neka svjetska iskustva, odlučili smo javno ne objavljivati rezultate istraživanja političkih/stranačkih preferencija u periodu službene predizborne kampanje. Time smo željeli izbjeći mogućnost da rezultati našeg istraživanja postanu predmet bilo kakvih političkih rasprava u vremenu kad bi glavni sadržaj trebao biti razgovor o programima političkih aktera koji se bore za naklonost birača.

Kao što vam je poznato, ovogodišnja je službena izborna kampanja relativno kratka, a započela je 22. listopada i završava 06. studenog 2015. godine. Sukladno uobičajenoj praksi naše mjesečno istraživanje CRO Demoskop je provedeno u redovitoj dinamici (od 2.-4. studenog). Sukladno našoj odluci o neobjavljivanju rezultata istraživanja tijekom službene predizborne kampanje, a da se datum objave rezultata u ovom mjesecu poklopio s finalom predizborne kampanje, rezultati CRO Demoskopa 11/2015. neće biti javno objavljeni’, priopćeno je iz Promocije Plus. ‘Za razliku od prethodnih mjeseci i godina, ovaj su put rezultati redovitog mjesečnog istraživanja isporučeni isključivo našim klijentima (strankama, institucijama) s kojima imamo ugovor i koji su sindicirani korisnici rezultata istraživanja’, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, Tomislav Karamarko, nezadovoljan rezultatima CRO Demoskopa iz rujna, ocijenio ih je falsifikatom. Na tadašnju novinarsku zamolbu da prokomentira rezultate prema kojima se SDP, odnosno lijeva koalicija, primakla na dva posto desnoj HDZ-ovoj koaliciji, Karamarko je rekao kako je on „krivi čovjek koji će komentirati Crodemoskop“, jer već tri godine ukazuje na falsificiranje tih rezultata. „Ja ih tri godine komentiram i ukazujem na falsificiranje tih rezultata. Ne znam s kime će ti ljudi raditi u uređenom društvu kada mi dođemo na vlast. Prema tome razlika između nas je 12 do 14 posto“, rekao je u rujnu predsjednik HDZ-a Karamarko.

Upitali smo Agana Begića iz Promocije Plus jesu li Karamarkove prijetnje razlog zbog kojega prvi put otkako postoje neće objaviti rezultate istraživanja. ‘Nema ovo nikakve veze s Karamarkovim prijetnjama, to je ne tako rijetka praksa i drugdje. Mi želimo prestati biti predmetom političkih nadigravanja i u ovakvom finalu izborne kampanje želimo da naši birači hladnije glave izaberu svoje kandidate’, kazao je Begić za N1.

You may also like