Po proizvode s povećanim trošarinama u Bosnu i Hercegovinu

Građani Hrvatske stacionirani u Dalmaciji sve češće odlaze u Hercegovinu u nabavku najpotrebnijih artikala zbog razlike u cijenama, a među proizvodima koje kupuju prednjače gorivo i cigarete.

Razlika u cijeni goriva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) u posljednjih dvadesetak godina dostigla je svoj maksimum i trenutno iznosi 2,5 kune tako da se pri kupovini punog rezervoara uštedi i do 15 eura. Cigarete su također veoma tražena roba, posebno poslije nedavnog poskupljenja u Hrvatskoj od jedne kune po kutiji, pa računica pokazuje da se sa svakim odlaskom u Hercegovinu radi punjenja rezervoara gorivom do vrha, jedna šteka cigareta dobija praktično besplatno. Kupci iz Hrvatske u BiH odlaze i po odjeću, obuću, sportsku i običnu, kao i za sportsku opremu. Za takvu kupovinu u iznosu od 100 do najviše 300 konvertibilnih maraka (50 do 150 eura), hrvatski državljani na granici ostvaruju povrat PDV-a od 17 posto.

Na ruku potrošačima ide i devizni tečaj, jer se za plaćanje karticama računa 3,85 kuna za konvertibilnu marku, dok se konvertibilna marka na crno prodaje za četiri kune, piše Slobodna Dalmacija.