Plutajući LNG za PGŽ nije prihvatljiv

Predloženi projekt plutajućeg LNG terminala za Primorsko-goransku županiju zasad nije prihvatljiv, a konačni stav donijet će Županijska skupština 23. studenoga, kada će njeni vijećnici raspravljati o studiji utjecaja tog projekta na okoliš, poručili su u ponedjeljak iz županijske uprave.
Županijska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković najavila je na konferenciji za novinare da će Županijska skupština razmatrati ekološku, energetsku, ekonomsku i estetsku prihvatljivost projekta plutajućeg LNG terminala kod Omišlja na otoku Krku.

Za taj terminal – koji bi po projektu imao konstrukciju broda dugog 345 metara i služio bi za prihvat LNG brodova, pretovar plina te uplinjavanje i isporuku u plinovode – rekla je kako bi bio izvor emisija u okoliš.

Vahtar Jurković predstavlja županiju u savjetodavnom stručnom povjerenstvu koje je imenovalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i u kojemu sjedi 16 članova, a najavila je kako će na povjerenstvu glasovati sukladno odluci Županijske skupštine.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako u županiji nisu za novi projekt s novim rizicima, a da stari rizici nisu riješeni, poput Teromoelektrane Urinj koja je trebala prijeći na plin, a nije. Vezano za projekt plutajućeg LNG terminala kazao je kako podupire Općinu Omišalj koja ima i dodatni uvjet – sanaciju područja bivšeg industrijskog postrojenja DINA Petrokemije.

“Svjesni smo potreba Hrvatske, ali isto tako Hrvatska mora biti svjesna traženja Primorsko-goranske županije i Općine Omišalj”, poručio je Komadina.

Javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku počela je 30 listopada, trajat će do 28. studenoga , a koordinira je i i provodi Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije. Tijekom javne rasprave, studiju se može pregledati u Velikoj vijećnici Općine Omišalj te u Informativnom centru Grada Rijeke – RI INFO, a javno izlaganje o studiji bit će 15. studenoga u sportskoj dvorani osnovne škole u Omišlju.

Tada će nositelj projekta tvrtka LNG Hrvatska i izrađivači studije izložiti zahvat, utjecaj na okoliš i predviđene mjere zaštite, te odgovarati na pitanja građana. U studiji su na gotovo 600 stranica obrađeni mogući utjecaji plutajućeg LNG terminala na sve sastavnice okoliša s predloženim mjerama zaštite, a građanima je, osim tiskana, dostupna i na Internetu.

You may also like

0 comments