Home Energetika Plinacru gotovo pet milijuna eura za interakcijski plinovod sa Slovenijom

Plinacru gotovo pet milijuna eura za interakcijski plinovod sa Slovenijom

by Agencije

Tvrtki Plinacro je iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) uplaćen prvi dio, odnosno 40 posto od ukupno odobrenih 4,8 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt interkonekcijskog plinovoda Lučko-Zabok-Rogatec i dvije kompresorske stanice, objavljeno je u srijedu iz hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava.

Naime, Plinacro i Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), u ime Europske komisije, ovih su dana potpisali su sporazum o 4,8 milijuna eura bespovratnih sredstava koja su Plinacrou odobrena za završetak svih preostalih pripremnih aktivnosti u projektu interkonekcijskog plinovoda sa Slovenijom.

Novac je odobren iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), fonda namijenjenog infrastrukturnim projektima transporta, telekomunikacija i energetike. Potpisivanjem sporazuma je formalizirana odluka koju je u siječnju ove godine, na preporuku Kooordinacijskog povjerenstva CEF-a, donio Europski parlament, navodi se u priopćenju Plinacro-a.

Sporazumom je definirano i kako INEA dio sredstava doznačuje odmah po njegovu potpisivanju, pa je Plinacru već uplaćeno 40 posto ukupno odobrenih sredstava. Ostatak će biti uplaćen po završetku pripremnih aktivnosti.

Sredstva su namijenjena završetku preostalih pripremnih aktivnosti u projektu interkonekcijskog plinovoda sa Slovenijom na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec, odnosno za sam plinovod i dvije kompresorske stanice.

Naime, uz postojeći plinovod na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec, planiran je i novi plinovod, čime će se značajno povaćati kapacitet hrvatskog i slovenskog transportnog sustava na tom pravcu. Iz Plinacroa ističu kako je riječ o trenutno najznačajnijem projektu plinske energetske infrastrukture u Hrvatskoj, ali i projektu od izuzetnog značaja za pouzdanost opskrbe čitave regije. Njegovim će se završetkom osigurati uvjeti pouzdane i konkurentne opskrbe plinom kako hrvatskog tako i tržišta susjednih zemalja. “Budući da je Plinacro bespovratna sredstva dobio za pokriće polovice troškova pripremnih aktivnosti projekta, sporazumom je definirano kako će ona biti utrošena za izradu glavnog i izvedbenog projekta za dvije dionice plinovoda Lučko-Zabok-Rogatec te za studiju izvedivosti, funkcionalnu specifikaciju, osnovnu dokumentaciju, procjenu utjecaja na okoliš i idejni, glavni i izvedbeni projekt za dvije kompresorske stanice”, ističe se u priopćenju.

Plinovod Lučko-Zabok-Rogatec i kompresorske stanice u istoj grupi/klasteru uvršteni su na drugu Listu projekata od zajedničkog interesa Europske unije (PCI), a plinovod se nalazi i na CESEC listi projekata kojima bi se trebala osigurati diversifikacija i sigurnost opskrbe prirodnim plinom zemalja članica EU iz srednje i jugoistočne Europe.

Realizacijom tog projekta osigurat će se dvosmjerni protok plina na objema interkonekcijama – sa Slovenijom i Mađarskom, te će se dostići visok stupanj diverzificiranosti opskrbe, ističu iz Plinacroa.

Podsjećaju i kako se plinovod Lučko-Zabok-Rogatec, kao jedan od njihovih otpremnih pravaca, uklapa u buduće projekte Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) i LNG terminala na otoku Krku te je zamišljeno da se koristi za tranzit plina iz IAP-a, LNG-a i mogućih drugih izvora dobave.

Po podacima Plinacroa, kada se iznos od 4,8 milijuna eura pribroji sredstvima koje je tvrtka već dobila u srpnju prošle godine za projekt glavnog otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica, hrvatski operator transportnog sustava iz CEF fonda u manje od godinu dana povukao nešto više od sedam milijuna eura, odnosno više od 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava. “Ukoliko se ima u vidu da je pred Plinacrom novi investicijski ciklus, pri čemu europski fondovi imaju ključnu ulogu u investicijskom potencijalu tvrtke, spomenuta sredstva dobrodošla su podrška u njegovoj realizaciji”, zaključuje se u priopćenju.

Related Posts