Plinacro dobio novac a kibernetičku sigurnost

Plinacro
Plinacro je u četvrtak objavio da je formaliziran potpis ugovora kojim ta tvrtka dobiva bespovratnih oko 641 tisuću eura iz EU fonda CEF Telekom za tri projekta vezana za kibernetičku sigurnost.

Europska komisija je krajem travnja Plinacru odobrila oko 641 tisuću eura bespovratnih sredstava iz EU fonda CEF Telekom za tri projekta vezana za kibernetičku sigurnost, a tvrtka je sada s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA) potpisala ugovore za dodjelu sredstava, priopćeno je iz hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava.

Ta je sredstva Plinacro dobio temeljem prijave projekata na natječaj fonda CEF Telekom, a bit će iskorištena za povećanje kibernetičke sigurnosti korporativne informatičke mrežne infrastrukture kao i informacijskih sustava za pružanje Plinacrovih usluga kao operatora transportnog sustava.

Tomu su, pak, prethodili direktiva Europskog parlamenta i Vijeća EU o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva) koja je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana kroz Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga. Temeljem tog zakona, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike identificiralo je Plinacro kao operatora ključne usluge transporta plina. Time je tvrtka, u cilju ispunjavanja zahtjeva iz ranije spomenute uredbe i zakona, postala obveznik provedbe niza mjera i aktivnosti od kojih će veći dio biti ispunjen realizacijom projekata za koje su joj sada odobrena bespovratna sredstva, objašnjava se u priopćenju.

Također se podsjeća da je Plinacro i ranije bio uspješan u povlačenju sredstava iz CEF fonda, tako da ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je pribavio hrvatski operator plinskog transportnog sustava sada doseže 24 milijuna eura.

You may also like