Plin će biti ključan za energetsku tranziciju

Dalibor Pudić
LNG terminal koji će od siječnja početi s radom na Krku ima potencijal pozitivno utjecati na cijenu plina u našoj zemlji a to bi se moglo dogoditi ako dođe do povećanja izvoza plina iz zemlje.

Rekao je to  Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) na konferenciji za medije te dodao kako će cijena trensporta plina padati što će više plina kolati sustavom, bez obzira što Hrvati prosječno troše manje plina po kućanstvu nego razvijene zemlje.

Kao žalosnu on ističe činjenicu da se preko Fonda za zaštitu okoliša i enrgetsku učinkovitost ne potiče konverzija vozila na stlečeni prirodni plin (CNG) i nabava autobusa i kamiona na CNG i/ili LNG. Druge zemlje potiču kupnju kamiona na LNG – u Njemačkoj je moguće dobiti poticaj od 20.000 eura i oslobođenje od cestarine, a trošak goriva u odnosu na dizel je dvostruko manji. Stoga Pudić naglašava da bi masovnijom primjenom plina u transportu roba – uključivo i hrana – bi mogle pojeftiniti jer je barem jedan input kao trošak goriva – manji. Pudić naglašava da plin kao energent ima odličan potencijal u dekarbonizacijskoj politici Europske unije.

Naglašava da su obnovljivci važni, kao i elektrifikacija prometa, ali i dalje ostaje neriješen problem pohrane dovoljnih količina električne energije za pogon takvog masovnog trenda, kao i trošak prijenosa koji je rastući i opteretit će krajnju cijenu.

Hrvatska ima potencijal razviti nove tehnologije koje će potaknuti upotrebu vodika pa tako INA u Rafineriji Rijeka može proizvesti veće količine vodika. O inovacijama u plinskoj struci bit će riječi idući tjedan na 35. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin koji će se ovaj puta održati virtualno od 21. do 23. listopada. Očekuje se da će skup okupiti oko tristo stručnjaka.

You may also like

0 comments