Plenković zadovoljan, HDZ je dobio najviše donacija

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da su generalno zadovoljni visinom iznosa dobivenih donacija stranci od 2,6 milijuna kuna te očekuje da će sve troškove kampanje pokriti kako su predvidjeli.

“Sve što smo objavili na internetskim stranicama su precizni podaci koji su predani Državnom izbornom povjerenstvu. Kampanja i dalje traje i donacije i dalje pristižu. Generalno smo zadovoljni i očekujemo da ćemo pokriti sve troškove kampanje kako smo predvidjeli”, kazao je Plenković novinarima u središnjici stranke upitan je li zadovoljan visinom dobivenih donacija.

Predsjednik HDZ-a ujutro se sastao s predstavnicima Inicijative za povrat otete imovine zemljišnih zajednica od strane komunističkog režima 1947. godine.

Vezano uz upit što misli o jamstvima koja Most traži od HDZ-a i SDP-a za potporu novoj Vladi, ponovio je da mu je fokus pobijediti na izborima, a sve što se tiče poslijeizborne suradnje o tome će razgovarati nakon nedjelje.

Nakon sastanka s predstavnicima Inicijative za povrat otete imovine zemljišnih zajednica, Plenković je izjavio kako će HDZ, kada bude u poziciji preuzeti odgovornost, po tom problemu provesti stručnu javnu raspravu kako bi se pronašlo najbolje rješenje za pitanje staro skoro 70 godina.

Zahvalivši HDZ-u i Plenkoviću što su podržali njihovu inicijativu, predsjednik Upravnog odbora Dragutin Bašić podsjetio je kako svoj problem pokušavaju riješiti već više od 20 godina. Upozorio je i da postoji velik broj ovlaštenika imovine zemljišnih zajednica, koji bi imovinu pokušali vratiti zakonskim regulativama.

Odvjetnik Vladimir Gredelj rekao je da je Plenković kazao kako će ‘oživotvorit’ mjere koje su koncipirane u Rezoluciji Vijeća Europe iz 1996. u kojoj je jedna od mjera vraćanje imovine, uključujući i Crkvenu i imovinu zemljišnih zajednica.

Naglasio je kako je rješavanje tog pitanja vrlo važno kako bi Hrvatska bila uljuđena, moderna, demokratska i europska država. “Zadržavanje onoga što su komunisti oteli nije na tragu takvog nastojanja”, poručio je.

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) najviše je (6,4 milijuna kuna) potrošila na prvi dio izborne kampanje a HDZ je dobio najviše donacija (2,6 milijuna kuna), pokazuju privremena izvješća koja su svi sudionici prijevremenih parlamentarnih izbora morali javno objaviti do ponoći, 5. rujna.

Po troškovima iza Narodne koalicije slijedi HDZ (potrošio oko 3 milijuna), pa Bandićeva Koalicija za premijera (2,7 milijuna) te Most nezavisnih lista (685.000 kuna).

Koliko je tko uistinu potrošio na parlamentarne izbore znat će se tek mjesec dana nakon što se izbori održe, jer zaključno do 11. listopada političke stranke, koalicije i kandidati moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti cjelovit financijski izvještaj o financiranju kampanje, a potom ga i javno objaviti.

Spomenutih 6,4 milijuna kuna Narodna je koalicije potrošila na promidžbu u deset izbornih jedinica, u razdoblju od 1. kolovoza do 3. rujna.

HDZ, koji na izbore izlazi u 11 izbornih jedinica, na promidžbu je, od 1. kolovoza do 1. rujna, potrošio 2,9 milijuna kuna, najviše u 2. izbornoj jedinici (oko 436.000 kuna) a najmanje u 11. jedinici (185.000 kuna) u kojoj bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

Glavninu troškova HDZ može pokriti donacijama od čak 2, 6 milijuna kuna. Na popisu donatora je 297 fizičkih i pravnih osoba, po sto tisuća kuna donirali su Agropromet iz Kusijevca, Bau gradnja iz Gline, Renova Mont iz Zagreba. U dva navrata na stranački izborni račun po 80.000 kuna uplatili su Radnik iz Križevaca i Bistra iz Đurđevca.

Pravne osobe mogu u kalendarskoj godini političkoj stranci donirati do 200.000 kuna a fizičke, dakle građani i obrti, po 30.000 kuna.

Upravo toliko stranci je donirao njen predsjednik Andrej Plenković, ali i zastupnik Žarko Tušek, akademik Željko Rainer uplatio je 25.000 kuna, HDZ-ov ministar Lovro Kuščević 20.000 kuna, bivša zastupnca Ljubica Lukačić 11.000 kuna, po deset tisuća kuna donirali su zastupnik iz Koprivnice Damir Felak i HDZ-ov sisački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin dao je 2.000 kuna.

Bandićeva Koalicija za premijera (BM 365, Reformisti, Novi val) na izbornu je promidžbu u 12 jednica, od 16. kolovoza do 3. rujna, potrošila ukupno 2, 7 milijuna kuna, a od donatora dobila nešto preko 600.000 kuna.

Najviše je “uložila” u kampanju u 3. (446.000 kuna) i 9. izbornoj jedinici (300.000 kuna), najmanje u 4. i 5. jedinici, 182.0000, odnosno 185.000 kuna.

Među poznatijim donatorima su Ljubo Jurčić (30.000 kuna), Ivica Lovrić (20.000), Jelena Pavičić Vukičević (10.000), te Ana Marija Bujas Čelan i Mirka Jozić koje su kampanju Bandićeve koalicije pomogle sa po 20.000 kuna.
Sa 30.000 kuna u donatore su upisao i ugostiteljski obrt Vagabund iz Vira, Kristijana Kapovića koji je kandidat za saborskog zastupnika u 9. jedinici.

Izborna promidžba u deset izbornih jednica, od 15. kolovoza do 2. rujna, Most NL stajala je oko 685.000 kuna, od tri donatora dobio je 12.400 kuna. Nešto manje od 6.000 kuna uplatio je kandidat za saborskog zastupnika Robert Podolnjak, 5.500 kuna Gordan Grgurić, sveučilišni profesor iz SAD-a, koji nosi Mostovu listu za dijasporu.

Za sada je poznato da je koalicija HDSSB-a i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) koja na izbore izlazi u dvije slavonske jedinice, od donatora dobila 323.000 kuna, a na kampanju potrošila oko 4.600 kuna. IDS je potrošio oko 360.000 kuna, od donatora dobio 11. 000 kuna.

Novčane donacije za kampanju izborni sudionici mogu prikupljati isključivo na posebne račune i to najkasnije do završetka kampanje, dakle do ponoći, 9. rujna. Ukupni im troškovi po jednoj izbornoj jedinici ne smiju prijeći 1, 5 milijuna kuna.

You may also like

0 comments