Plenković u podne dobiva mandat za sastavljanje nove vlade?

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak u podne na Pantovčaku će od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dobiti mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade, nakon što joj potpisima dokaže da za to uživa potporu natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika.

Plenković dolazi kod hrvatske predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka, i, kako se očekuje, predat će joj više od 90 potpisa potpore da bude mandatar nove Vlade. Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika.

Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora, održat će se u petak, 14. listopada.

”Tijekom jutra stižu potpisi, čini mi se da će ih biti više od 90”, rekao je Plenković.

”Znate da je predsjednica sazvala Sabor u petak popodne. Postoji čitav niz formalnih odluka koje se moraju donijeti. Dogovorit ćemo se ovaj tjedan o dinamici daljenjeg tijeka sjednice Sabora”.

Upitan hoćemo li imati vladu do utorka, Plenković je dao naslutiti da bi se to moglo dogoditi i prije. ”Možda i u ponedjeljak, zašto ne?”. Nije htio govoriti o imenima budućih ministara, ali je demantirao da u Vladi neće biti žena. ”Razgovarat ćemo o sastavu vlade tijekom ovih dana. Bit će i žena. Žaloste me procjene da ih ne bi bilo, to ne bih bio ja kad ne bi bilo nekoliko kolegica u vladi”, rekao je šef HDZ-a.

Upitan o hoće li biti promjena u Ovršnom zakonu i hoće li jedina nekretnina biti zaštićena Plenković je kazao da se na tome još uvijek radi. ”Na prijedlogu Ovršnog zakona se usuglašavaju stručnjaci i nadležna ministarstva”, kazao je Plenković.

Razgovori s kandidatima za ministre počinju ili već danas ili najkasnije sutra. U HDZ-u zasad kažu da je odlučeno tek o troje sigurnih ministara, odnosno potpredsjednika Vlade, a to su Davor Ivo Stier(ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za taj resor), Zdravko Marić (ministar financija i vjerojatni potpredsjednik za gospodarstvo i financije u slučaju da se Ivana Maletić definitivno vraća u Bruxelles) te Damir Krstičević (ministar obrane i potpredsjednik za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost), piše Večernji list.
Pretpostavlja se da će Oleg Butkovic i Tomislav Tolušić ostati i u novoj Vladi, moguće je da u Vladi ostanu i Tomo Medved, ministar branitelja, te Antun Kliman koji je zadužen za resor turizma. Najspornije bi moglo biti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, javlja naš reporter Antonio Zavada, i ostaje za vidjeti kako će po tom pitanju odlučiti Andrej Plenković. Kao moguće zamjene spominju se Nina Obuljen i Jasen Mesić.
Danas prijepodne zasjeda i Nacionalno vijeće Mosta. Mostovac Šimić potvrdio je to jutros našoj reporterki Nikolini Zavišić, dodavši i kako će na Nacionalnom vijeću razgovarati o pregovorima. Da HDZ tijek prijepodneva očekuje potpise iz Mosta potvrdio je našem Antoniu Zavadi i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

You may also like

0 comments