Plenković: U 17 sati počinju pregovori HDZ-a i Mosta

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u utorak da će pregovori HDZ-a i Mosta početi u 17 sati u središnjici HDZ-a, kazavši da imaju razumijevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no da neke od njih zahtijevaju detaljnija objašnjenja.

“Razgovarao sam sa čelnikom Mosta Božom Petrovom i čestitao mu na izvrsnom rezultatu koji je njegova stranka ostvarila na prijevremenim parlamentarnim izborima. Dogovorili smo da danas u 17 sati počnu razgovori između HDZ-a i Mosta”, rekao je Plenković novinarima u središnjici stranke.

HDZ cijeni stavke koje je Most naveo kao, kako su Mostovci rekli, mali doprinos budućnosti Hrvatske, dodao je. Plenković je ponovio kako načelno imaju razumjevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no neke od njih zahtjevaju detaljnija objašnjenja. Stoga žele s kolegama iz Mosta vidjeti kako se pojedini od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program Vlade, koliko su kompatibilni s HDZ-ovim izbornim programom, te kakve zakonske posljedice pojedini prjedlozi podrazumjevaju. “Krećemo odvažno. Želimo brzo stabilnost institucija te doći u situaciju da od predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović dobijemo mogućnost za sastavljanje nove Vlade”, poručio je.

Predsjednik HDZ-a rekao je i da prvo razgovore počinju s Mostom, iako poštuju rezultat svih stranaka koje su ostvarili na izborima. Naglasio je da će kontakti s drugim strankama postojati, ali prvo idu “s partnerom koji nam se u ovom trenutku čini prirodnim partnerom za sastavljanje nove Vlade”. Upitan koje točke će zahtjevati detaljnije razgovore, Plenković je odgovorio da se to prije svega odnosi na točke vezane uz isključivi gospodarski pojas na moru.

Podsjećajući da je više HDZ-ovih lidera dugi niz godina bio angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima, rekao je kako se vrlo dobro zna koje su nadležnosti EU u zajedničkoj ribarstvenoj politici, te kakve posljedice ima isključivi gospodarski pojas na razgraničenje na moru. To zahtjeva dosta detaljnu stručnu, ali ne i samo vanjskopolitičku, nego i međunarodno-pravnu analizu”, istaknuo je.

Na novinarsko pitanje je li dio članova Nacionalnog vijeća bio da se krene u pregovore s HNS-om, Plenković je odgovorio da postoji otvorenost za razgovore i s drugim strankama koje su dobile potporu birača i sudjelovat će u novom sazivu Sabora.

“Gotovo ni jedna stvar koju je Most ovdje nabrojao nije fundamentalna za politički život”, naveo je u studiju N1 televizije Goran Čular, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, komentirajući jamstva koja Most traži od HDZ-a, poput smanjenja RTV pretplate za 20 kuna.

On podsjeća da Most za ta jamstva navodi da su im važna kao garancija da ne budu izigrani, budući da tvrde kako se to dogodilo u vrijeme prošle Vlade. Što se tiče sadržaja Mostovih uvjeta, Čular kaže i kako bi neki od njih, ZERP i revizija u HNB-u, mogli biti problematični jer će zahtijevati usaglašavanje i javne rasprave, ali i signal odobrenja iz EU-a.

No, Most je po njemu sada u drugačijem položaju nego krajem prošle godine – slabijem u odnosu na HDZ, koji ima još opcija. “Neće se baš moći na taj način ponašati, javna je tajna da na prijašnjim izborima od materijala koji su ponudili na potpis SDP-u i HDZ-u nisu imali do izbora nisu imali ništa. Oni su to ‘skrpali’ nakon izbora”, kazao je Čular. Smatra i da je SDP možda trebao ponuditi svoj program Mostu. Most će se također morati očitovati o programu HDZ-a.

Mostu staje u obranu kada je riječ o prozivkama zbog ultimatuma i postavljanja uvjeta, navodeći da se radi o normalnim elementima pregovora o postizbornoj koaliciji. “Mostove zahtjeve su mnogi nazvali ucjenama, ne smatram da je o tome riječ. Nakon prošlih izbora sam bio jako kritičan prema strategiji Mosta, bili su nespremni i kadrovski i programski, faktički Petrov je bio mandatar, postavljao je uvjete i igru. Puno je bolje kako su se sada postavili, oni igraju ulogu koja trećoj stranci pripada, imaju nekoliko politika na kojima inzistiraju i tu nema nikakvih ultimatuma. Kad je o riječ sadžaju zahtjeva Mosta, ima stvari koje nisu uopće utemeljnje za funkcioniranje ekonomskog i političkog sustava”, kaže Čular.

“Most danas nije u istoj poziciji u kojoj je bio nakon prošlih izbora, sada postoje alternativne strategije za HDZ”, kaže Čular.

“Velika je vjerojatnost da će se Most i HDZ uspjeti dogovoriti”, kaže Čular ističući da je Plenković napravio pogrešku kada je i prije i poslije izbora isključio veliku koaliciju, jer bi mu to sada ostavljalo više prostora u pregovorima i taktički bi bolje stajao. Primjerice, naveo je “tanku vladu” sa 76 mandata koji bi mogli sastaviti s HNS-om i manjinama.

Kazao je i kako nije siguran da je sva politika kadrovska. Čular ocjenjuje da je Zoran Milanović izgubio izbore jer je totalno krivio nastupio u kampanji. “HDZ su prozivali za eksperimente s Vladom i da su bolji ekonomski parametri posljedica rada njegove vlade. Milanović je htio u kampanji prezentirati i sebe i SDP kao one koji dovoljno mogu biti nacionalisti i Hrvati kao i HDZ-a”, kaže Čular.

“Ne možete tako direktno s jedne strane prijeći na drugu na pitanju koji definira taj rascjep. On je napravio to da je potjerao jedan dio svojih birača”, mišljenja je Čular.

0 comments