Plenković: Stranka i država su važnije od pojedinca

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković nije u subotu, uoči HDZ-ova 17. Općeg sabora, izravno odgovorio na pitanje je li predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko postao prevelik uteg za Vladu i stranku zbog efere Konzultantica.

“Mislim da on sam treba u ovom trenutku dati odgovore na ta pitanja. Ponovio sam da je svatko od nas dio stranke i mora voditi računa o tome da su stranački i državni interesi najvažniji”, rekao je Plenković novinarima ispred KD Vatroslava Lisinskog gdje će HDZ-ovi izaslanici u subotu birati novo stranačko vodstvo.

Plenković ponavlja da svaki član HDZ-a treba voditi računa da je interes Vlade, države i stranke znad interesa svakog pojedinca. “To sam rekao i kod unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke, da je najvažnije voditi računa i o stabilnosti Vlade i stranke”, izjavio je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Nije želio špekulirati kako bi postupio da je na Karamarkovu mjestu. “Ja sam na svom mjestu”, uzvratio je na pitanje bi li se, da je na Karamarkovu mjestu, povukao, odnosno odstupio s mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Ipak, priznaje da je cijeli slučaj neugodan za stranku.

Otklonio je špekulacije po kojima je upravo on potencijalni kandidat za budućeg šefa HDZ-a. “Unutarstranački izbori su bili nedavno, što sam imao reći rekao sam”, istkaknuo je Plenković i poručio da je tu da ostane dugoročno, dade svoj doprinos jačanju i boljitku građana, pozicije Hrvatske u EU.

Ministar branitelja Tomo Medved poziva na ozbiljnost, jer se, kaže “država nalazi u teškom stanju”. Ipak, ističe da nema potrebe za stvaranjem psihoze, ali da sve kolege (u Vladi) moraju ozbiljno shvatiti da su preuzeli ozbiljne resore i da svatko mora vidjeti što mora raditi da se zemlja izvuče iz krize.

Nada se da se s Mostom, neovisno o zahtjevu za odstupanjem Karamarka, može dogovoriti za operativno funkcioniraju. “Nadam se da postoji razum i ta razina odgovornosti za resore koje su preuzeli da možemo donositi odgovarajuće odluke”, rekao je Medved. Smatra i da je moguće da Karamarko politički preživi Mostov zahtjev. “Naravno da je moguće da preživi”, rekao je novinarima.

You may also like