Plenković: Smanjit ćemo PDV

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u “Aktualnom prijepodnevu” da će Vlada smanjiti PDV, te još jednom branio ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić zbog sporne izjave u slučaju župana Alojza Tomaševića i njegove supruge.
Podsjetivši ga kako je u kampanji obećavao da će, ako postane premijer, smanjiti PDV-a, Marijo Habek (SDP) zapitao je Plenkovića hoćete li održati to obećanje.

“Da ili ne”, zatražio je Habek, na što je s “da” kratko odgovorio Plenković i dometnuo “što ćemo sad”.

Premijer je priznao da izjava ministrice Murganić o slučaju navodnog obiteljskog nasilja župana Tomaševića nije bila najsretnija ni najspretnija, ali i ustvrdio kako bi Murganić, po svom habitusu, bila zadnja osoba koja bi insinuirala toleriranje bilo kojeg nasilja, a kamoli nasilja u obitelji i nad ženama.

 Nemamo niti mrvicu razumijevanja za nasilje, učinit ćemo sve da mehanizmima koje država ima stanemo na kraj tom groznom fenomenu, odgovorio je premijer Sabini Glasovac (SDP), koja ga je pitala je li mu neugodno zbog ministričine izjave i zašto nije tražio njenu odgovornost. Njenom izjavom “opaljen je šamar” svim zlostavljanim ženama i nitko to ne može osporiti, ustrajala je Glasovac.

Premijer se osvrnuo i na proces ratifikacije Istanbulske konvencije. SDP-ova Vlada, koja je tu Konvenciju potpisala, imala je dvije godine da je uputi na ratifikaciju, no to nije napravila, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je lani izjavio da će Hrvatska ratificirati Konvenciju, da je ministrica Murganić provela sve potrebno da se organizira javno savjetovanje, kroz što se vidjelo da je tema kojom se Konvencija bavi – nasilje nad ženama, postala podredna, a neki ljudi su u prvi plan stavili pitanje rodne ideologije.

“Čini mi se da tu raspravu moramo do kraja rasvijetliti i vidjeti što nam Konvencija donosi povrh nacionalnog zakonodavstva. Prema tome, učinit ćemo sve u ovom mandatu Sabora i Vlade da to pitanje razriješimo na najbolji način”, poručio je.

Referirajući se na arbitražu sa Slovenijom, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio je da su predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i EU “jasno i glasno” stali na stranu Slovenije, te premijera upitao hoće li popustiti pod pritiskom Bruxellesa i Slovenije i Slovencima dozvoliti da uzmu ono što nikad nije bilo njihovo.

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu se, u saborskom Aktualnom prijepodnevu, pohvalio stanjem i trendovima hrvatskih javnih financija, suficitom i smanjenjem javnog duga drugu godinu za redom, rekavši kako Hrvatska troši onoliko koliko zarađuje.

Hrvatska iz proračuna poreznih obveznika troši onoliko koliko zarađuje, nakon dugo vremena u takvu smo se situaciju doveli realnim i racionalnim planiranjem, a poglavito odgovornim izvršavanjem proračuna, istaknuo je Marić odgovaraći na upit HDZ-ove Gordane Perić kakvi su trendovi u javnim financijama.

Pozivajući se na preliminarne podatke za prošlu godinu, Marić ističe kako je vidljivo značajno bolje izvršenje državnog proračuna, napredak u izvršavanju proračuna izvanproračunskih korisnika. Kad se tome doda i lokalna samouprava možemo konstatirati da smo proteklu godinu završili ne samo s banalsiranim proračunom, nego u suficitu, dakle ostvarili smo višak prihoda, nad rashodima i to je glavni razlog zašto naš javni dug, drugu godinu za redom, bilježi smanjivanje sa 82, 5 na 78 posto, odgovorio je ministar zastupnici Perić.

Vlada respektira i razumije važnost Đure Đakovića za Slavonski Brod, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić HDZ-ovu Peri Ćosiću koji je prenio bojazni da Vlada neće brinuti o toj tvrtki nakon što ju je Vlada, revidirajući listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa, skinula s te liste.

Pozornost koju Vlada posvećuje društvima u kojima je dioničar, nije povezana s bilo kakvim popisom, ističe Dalić i navodi da nova Uprava Đure Đakovića ima vrlo jasne instrukcije da treba učiniti “najveće napore” u daljnjim aktivnostima za traženje potencijalnog strateškog partnera, proširenju tržišta i broja kupaca, te poduzeti sve mjere na smanjivanju troškova, restrukturiranju.

Država će u mjeri u kojoj je dioničar, a to je 38 posto, očekujući podršku drugih dioničara, podržati sve aktivnosti na jačanju proizvodnje i povećanju broja partnera i kupaca Đure Đakovića i traženju strateškog partnera kao što je činila i do sada, rekla je Dalić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić očekuje da će novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te europske potpore donijeti pomake u domaću poljoprivredu. Očekujem da ćemo u ovoj i idućoj godini imati više farmi, efikasniju i konkurentniju hrvatsku poljoprivredu, da će se negativni trendovi pretvoriti u pozitivne, odgovorio je Tolušić nezavisnom Tomislavu Žagaru koji upozorava da je domaća poljoprivreda u teškom stanju, da trendovi nisu dobri, da se u žitnici Slavoniji uvoze pekarski proizvodi.

Premijer ne dijeli Sinčićevo mišljenje, kaže da Europska komisija ima poprilično jednostavan pristup, željela bi riješiti problem koji je na dnevnom redu, kojeg nisu htjeli, ali imaju osjećaj suodgovornosti zbog činjenice da je ranija Komisija posredovala pri sklapanju Arbitražnog sporazuma.

“Mi razgovaramo i sa Slovenijom, inzistirat ću da taj dijalog bude racionalan, zato je naš prijedlog bio protokol o granici s pet elemenata koje sam javno rekao kod dolaska Mire Cerara u Zagreb. Mislim da tu možemo doći do približavanja o sadržaju budućeg ugovora o granici, gdje bi Hrvatska i Slovenija mogle profitirati. To ćemo zastupati i to je naš cilj u mjesecima koji su pred nama”, rekao je Plenković. (Agencije)

You may also like

0 comments