Plenković: Saboru predlažemo da ne prihvati interpelaciju SDP-a

Vlada je u četvrtak predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati zaključke koje je u svojoj interpelaciji radi nečinjenja Vlade u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni” predložio SDP, premijer Andrej Plenković pritom je odlučno odbacio teze o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja.

“Vlada u potpunosti odbacuje navode iz interpelacije koju je predložio SDP, u našem programu za razdoblje 2016- 2020.  jedno od temeljnih polazišta je osuda svih nedemokratskih sustava koji su kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika. To smo u nizu javnih nastupa i navrata vrlo jasno kazali i odbijamo teze o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja”, rekao je premijer.

 SDP, odnosno 28 zastupnika traži, naime, od Sabora da otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Osvrnuvši se na primjer naveden u Iinterpelaciji, ploču udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba postavljenu početkom studenoga 2016. u Jasenovcu, Plenković je rekao da je ploča postavljena u spomen na 11 poginulih hrvatskih branitelja. Naveo je njihova imena i u ime Vlade još jednom izrazio pijetet prema njihovoj žrtvi i suosjećanje s njihovim obiteljima.

“Ključno je da su riječi koje se nalaze u statutu ove udruge upisane u Registar udruga nakon modifikacije statuta u travnju 2003. godine. Međutim, za nas je sasvim jasno da se taj pozdrav predominantno vezuje uz ustaški režim. Zbog toga je taj dio sadržaja na ploči neprihvatljiv u Jasenovcu. Zbog toga je i došlo do kontakta predstavnika Vlade s udrugama i ploča je premještena na spomen obilježje ‘Trokut’ u Novsku”, rekao je premijer.

 Važno je i sukladno Vladinoj odluci o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, da Vlada to pitanje želi regulirati dugoročno i cjelovito, sustavno, institucionalno i zakonski.

To Vijeće danas ima sjednicu, a premijer kaže da će vrlo jasno dati zadaću članovima Vijeća da intenziviraju rad i ubrzaju preporuke za precizno zakonsko reguliranje ovog pitanja.

“Iz svega navedenog u našem odgovoru Saboru predlažemo da ne prihvati interpelaciju SDP-a”, zaključio je Plenković.

You may also like

0 comments