Plenković: Rezultat HDZ-a na lokalnim izborima bit će pobjednički

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak navečer nakon sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora stranke da su izabrali niz iskusnih kandidata, isto tako i veliki broj novih kandidata za gradonačelnike i gradonačelnice jer žele napraviti iskorak u velikim urbanim sredinama te poručio kako je uvjeren da će rezultat HDZ-a biti pobjednički.

Plenković je novinarima u Središnjici HDZ-a rekao da su održali zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća a potom i sjednicu Središnjeg odbora, da su imali vrlo kvalitetnu raspravu uoči lokalnih izbora.

“Utvrdili smo sve kandidate za župane, za ključna mjesta gradonačelnika, dogovorili aktivnosti na temelju izborne strategije o suradnji između središnje razine stranke, svih naših kandidatkinja i kandidata i naravno županijskih, gradskih organizacija”, rekao je Plenković. Istaknuo je da HDZ na predstojeće lokalne izbore ide vrlo ambiciozno, svjestan svoje političke popularnosti u ovom trenutku i vrlo kvalitetnog rejtinga.

“Izabrali smo niz iskusnih kandidata, a isto tako i veliki broj novih kandidata za gradonačelnike i gradonačelnice. Želimo iskorak u velikim urbanim sredinama. Očekujem da politiku koju vodimo na središnjoj razini države, koja je usmjerena na gospodarski rast, razvoj, pravnu sigurnost, društvenu solidarnost i iznad svega ne samo projekciju nego konsolidiranu političku stabilnost zemlje ima učinke i na sve druge aspekte života na lokalnoj razini”, poručio je.

Plenković je rekao da su kandidatkinje i kandidati pripravni promovirati interese na dobrobit hrvatskih ljudi. Uvjeren je da će rezultat HDZ-a biti pobjednički i očekuje da će broj HDZ-ovih župana bit veći od dosadašnjeg, da će HDZ napraviti iskorak u mnogim gradovima, a što se tiče općina misli da će tu ostvariti tradicionalno pobjednički rezultat.

Naveo je imena kandidata. Drago Prgomet kandidat je za zagrebačkog gradonačelnika. Kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka je Ivana Šojat, kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Špicer, za virovitičko-podravskog župana Igor Andrović, kandidatkinja za primorsko-goransku županicu Majda Burić, kandidat za gradonačelnika Zadra Branko Dukić, za gradonačelnika Rijeke Kristijan Staničić, te Dubrovnika Mato Franković. “Idemo osvježeni i s tim jednim dobrim, kvalitetnim miksom iskustva i mladosti očekujem odlične rezultate na lokalnim izborima”, poručio je Plenković.

Na upit je li ostalo još nekih otvorenih mjesta koja se trebaju popuniti, Plenković je rekao da su to prepustili županijskim i gradskim organizacijama.

Plenković: Dogovorili smo načelno pravilo da kandidati za župane i gradonačelnike ujedno budu i prvi na listama

Istaknuo je da su dogovorili načelno pravilo da kandidati za župane i gradonačelnike budu i prvi na listama za županijske skupštine i gradska vijeća. “Ako postoje neki osobito argumentirani razlozi da bi nekakva druga kombinacija bila uspješnija i korisnija o tome ćemo se dogovarati”, naglasio je.

U vezi s Požegom gdje je bilo određenih sukoba, Plenković je rekao da su Požega i Čakovec još dvije sredine u kojima njihove kolege na lokalnoj razini imaju neko vrijeme da donesu odluku. Rekao je da će kampanja biti kratka, jer smatra da za lokalne izbore ona ne treba biti preduga ,”ne duža od 12- 13 dana maksimalno jer je to dovoljno zato što su ljudi koji su kandidati na lokalnoj razini poznati i bliski ljudima i dovoljno je vremena da svi predstave svoje projekte i vizije.”

Na pitanje što očekuje u Zagrebu, budući da se najavljuje kandidatura nezavisne saborske zastupnice u Klubu zastupnika HDZ-a Brune Esih, Plenković je odgovorio: “Ne znam, nisam još ništa službeno čuo o tome. Ono što je meni bitno i važno, HDZ je u I. izbornoj jedinici na listi koju sam ja predvodio prije samo šest mjeseci osvojio najbolji rezultat ikad otkad su izbori po ovom sustavu, više od 31,6, 31,7 posto. Imali smo bolji rezultat od toga i u II. izbornoj jedinici, još bolji u VI. i VII. Dakle, HDZ u Zagrebu samo da ponovi te postotke od prije šest mjeseci – dobiva oko 30 posto. To znači da je HDZ daleko najjača stranka”.

You may also like

0 comments