Home Politika Plenković: Pozitivni učinici porezne reforme osjetit će se kad se konsolidira novi sustav

Plenković: Pozitivni učinici porezne reforme osjetit će se kad se konsolidira novi sustav

by admin

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je u Osijeku izjavio kako Vlada provodi cjelovitu poreznu reformu te da će se, nakon nekog vremena, kada se konsolidira novi sustav, osjetiti pozitivni učinci, a rekao je i da se razgovara o mogućem poskupljenju cestarina, no da nikakva odluka o tome nije donesena. 

Plenković je u Osijeku, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, zamoljen da komentira kritike oporbe da će porezna reforma dodatno produbiti jaz između bogatih i siromašnih, rekao kako će koristi od reforme biti vidljive te pritom podsjetio i na smanjivanje stopa poreza na dobit i dohodak te niz sniženih stopa za različite aspekte poljoprivrede, što će biti značajno za Slavoniju.

Istaknuo je kako je porezna reforma usmjerena prema svim građanima i prvi je dio Vladine šire ekonomske politike te napomenuo kako je Vlada krenula s procedurom Zakona o javnoj nabavi, a nakon toga krenut će “s nizom mjera koje bi eliminirale brojne parafiskalne namete i olakšale situaciju naših poduzetnika”.

Ocijenio je i da postojeći trendovi, uključujući i najbolji rast u proteklih osam godina, u trećem ovogodišnjem tromjesečju, ulijevaju pouzdanje u dobar smjer kojim zemlja ide te dodao da će ova Vlada tako nastaviti i dalje.

Plenković: Nije donesena odluka o poskupljenju cestarina

Na upit hoće li doći do najavljenog poskupljenja cestarina te je li ono nužno, premijer je odgovorio kako je “ta informacija izišla u medije kao jedna od mogućnosti o kojoj se trenutno razgovara između predstavnika Ministarstva prometa i stručnjaka Svjetske banke, a u kontekstu iznalaženja rješenja za financiranje svih obveza, koje smo imali za autoceste, ali da nikakva odluka u tom pogledu nije donesena”.

Potvrdo je odgovorio na upit hoće li uskoro posjetiti Slavonski Brod zbog problema zagađenja zraka u tome gradu, zbog kojeg su građani najavili i blokadu državne granice s BiH. Podsjetio je da je to bilo i jedno od njegovih prvih pitanja kao zastupnika u Europskom parlamentu 2013.

“Radimo pritiske i kontakte, na sektorskoj i političkoj razini. Činjenica je da se rafinerija u Bosanskom Brodu nije modernizirala i da zagađuje život, ne samo građana s južne strane Save, nego i Slavonskog Broda”, rekao je Plenković te dodao da je to pitanje otvorio i tijekom nedavnog posjeta BiH.

Dodao je kako će se učiniti sve da se, u kontekstu međunarodnih obveza, koje ima BiH, s obzirom da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na snazi i na obveze koje se tiču zaštite okoliša, vlasnik rafinerije, prvenstveno temeljem pritiska vlasti u BiH, odluči za modernizaciju te tako smanji zagađenje okoliša i bitno poboljša javno-zdravstveni sustav građana, istaknuo je premijer Plenković.

(Agencija)

Related Posts