Plenković: Porez na nekretnine rješavat će se kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da “poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018.” te da će se ta tematika rješavati idućih mjeseci kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu.

Kako je istaknuo na početku sjednice Vlade, radi jasnoće i otklanjanja svih nedoumica u hrvatskoj javnosti Vlada predlaže izmjenu Zakona o lokalnim porezima, kojim će i formalno predložiti stavljanje van snage odredbe o prorezu na nekretnine.

“Poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018., kao što je to trebalo biti”, izjavio je premijer.

Tu tematiku u budućnosti će Vlada regulirati kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu. Po Plenkovićevim riječima, on će proći prvo izmjene koje su nužne zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU, a potom će uz temeljitu analizu obuhvata načela pravednosti i načela razmjernosti te temeljitu procjene fiskalnog učinka biti u javnoj raspravi. Ova tema, po premijerovim riječima, bit će stavljena na stol tijekom sljedećih mjeseci.

Osvrnuvši se na izvršenje proračuna za prvih 6 mjeseci, premijer je istaknuo da je u prvom polugodištu ostvaren višak u državnom proračunu po ESA metodologiji, što je u zadnjih 16-17 godina jedan od najboljih rezultata “i to u varijanti kad nije tehnička vlada”.

Naveo je i da su na to utjecale mjere Vlade poduzete kroz poreznu reformu i pametnu fiskalnu konsolidaciju.

You may also like