Plenković: Pitajte Most što zapravo traži

U ponedjeljak navečer završena je i četvrta runda pregovora HDZ-a i Mosta oko sastavljanja nove vlade, a nova je na redu već u utorak. Uoči nastaka pregovora N1 je razgovarao s Plenkovićem, Brkićem, Jandrokovićem…

Iako su dosadašnje četiri runde pregovora održavane na tjednoj razini, sada se stvar ubrzava. Nakon jučerašnjih razgovora HDZ-a i Mosta u prostorijama Mosta, nova je runda zakazana u HDZ-u za danas u 15 sati.

HDZ-ov Milijan Brkić je u utorak rekao da se pregovori nastavljaju. “Idu u dobrom smjeru, strpite se”, kazao je Brkić novinarima. Ekspertna skupina HDZ-a sastat će se u 13 sati, analizirat će jučerašnji sastanak i donijeti potrebne stavove za današnji sastanak.

Plenković će ih morati ubrzati ako na vrijeme želi doći s potpisima do predsjednice, kazao je naš reporter Elvir Mešanović, koji danas uživo izvještava o događajima ispred središnjice HDZ-a. “Razgovaralo se jučer i o ustroju Vlade, a Plenković vjeruje u to da će dobiti mandat, odnosno potpise od Mosta. I sam Petrov je kazao da očekuje da će ovaj tjedan biti završeni pregovori.” Andrej Plenković je u utorak kratko razgovarao i s novinarima. Na pitanje o nastavku pregovora, kaže da su s Mostom u 15 sati, i da nastavljaju jučerašnje razgovore. Na pitanje o saborskim pozicijama i kako će se one podijeliti, Plenković napominje da je sve predmet pregovora, “i ustroj Vlade, i ključne pozicije u Saboru.”

Na pitanje koliko ministarstava traži Most, i traže li i mjesto predsjednika Sabora, Plenković je kratko odgovorio: “Pitajte njih.” Na pitanje je li Mostu to važno, što traže i slično, Plenković je ponovio “Pitajte njih” i objasnio: “Razgovaramo, sve je predmet pregovora. I sastav Vlade, i ustrojstvo i ključne dužnosti u Hrvatskom saboru.” “Ima puno tema koje su tekuće i koje će doći na dnevni red, tada ćemo se očitovati”, poručuje predsjednik HDZ-a. “Vlada mora biti jedinstvena, ministarstva ne djeluju individualno, ne vidim tu problem”, kaže na pitanje o eventualnom vertikalnom kadroviranju. Pozvao je i na poštivanje “pregovaračke diskrecije”.

Komentirao je i raniju izjavu Milorada Pupovca o tome da je predstavnicima nacionalnih manjina djelomično mjesto u javnim poduzećima, a koja je izazvala opću medijsku i javnu buru. “Ideja je da ova vlada uoči konstituiranja Sabora postigne dogovor s manjinama o njihovoj zaštiti, i to implementira u rad vlade, i to je jako dobro”, kaže Plenković.

‘S obzirom da su jučerašnji pregovori bili konstruktivni i budući da su prošli u pozitivnom ozračju, vjerujem da će tako biti i danas, i da idemo prema finalizaciji kako bismo u ponedjeljak imali dovoljan broj potpisa te da ćemo 14. listopada, na konstituirajućoj sjednici Sabora, dobiti i novu hrvatsku Vladu’, kazao  je u utorak ujutro HDZ-ov Gordan Jandroković za N1.

Konačna podjela resora još uvijek nije poznata, no većina kadrovskih pitanja oko sastava nove Vlade tiče se HDZ-a jer po svemu sudeći u Mostu planiraju, ovisno o tome koliko će i koje resore dobiti, uglavnom ponoviti svoje ministre iz Oreškovićeve Vlade.

Kod Mosta je neizvjesno hoće li Tomislav Panenić ostati ministar ako HDZ preuzme resor gospodarstva, odnosno hoće li se Most odlučiti za to da Paneniću povjeri energetiku. Iako je bio jedan od njihovih najjačih aduta u pripremi predizbornog programa u prošloj godini, vidjet će se i hoće li Davor Romić voditi resor poljoprivrede kad joj se priključi regionalni razvoj.

To spajanje dio je promjena koje se tiču HDZ-a jer ta stranka navodno predlaže da se ukine Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, te da se regionalni razvoj priključi poljoprivredi, a EU fondovi Ministarstvu financija, gdje već postoji takva uprava.

To bi značilo da bez resora ostaje Tomislav Tolušić koji dolazi iz županije u kojoj je HDZ na vlasti u svim općinama i gradovima.

Hoće li Plenković naći neko mjesto u Vladi za Tolušića, nemoguće je doznati jer s njegovom kadrovskom križaljkom rijetki su upoznati, a oni o tome šute, dok ostali u HDZ-u nagađaju.

Dio tih nagađanja su i priče o sigurnim gubitnicima i dobitnicima iz Oreškovićeve Vlade. Tako svi tvrde da Zdravko Marić ostaje ministar financija, da bi svoju poziciju mogao možda sačuvati i Oleg Butković, a s jednakom sigurnošću procjenjuju da mjesta u novoj Vladi neće biti, primjerice, za Bernardicu Juretić, Nadu Šikić ili Daria Nakića.

Sugovornici Novog lista iz HDZ-a uvjeravaju kako su mediji prerano otpisali Zlatka Hasanbegovića i da Plenković sigurno razmišlja i o dobrim i o lošim stranama moguće odluke da u resoru kulture ne dođe do promjene.

Slična je situacija i s Mirom Kovačem, ministrom vanjskih poslova, čiji ostanak u Vladi zagovara nešto desnija struja u HDZ-u. Kovač ima potporu i u desnoj struji izvan HDZ-a.

Za Plenkovića je politički problematično jedino zadržavanje Hasanbegovića, a pitanje je može li zadržavanjem Kovača i Tome Medveda utišati nezadovoljnike kojih bi sigurno bilo nakon što bi Hasanbegović ostao izvan Vlade. Naime, Plenković svoju kadrovsku križaljku na kraju ipak mora testirati i na Predsjedništvu stranke, te na Klubu zastupnika jer će oni u konačnici dići ruku za novu Vladu.

Neizvjesno je i tko će od Plenkovićevih bliskih suradnika u HDZ-u u konačnici zasjesti na potpredsjedničko mjesto u Vladi. Čini se gotovo sigurno da bi to bili Davor Ivo Stier i Davor Božinović, a kao moguća potpredsjednica spominje se Ivana Maletić, no dio HDZ-ovih kuloara procjenjuje da bi ona na kraju mogla ipak ostati u Europskom parlamentu, piše Novi list.

 

You may also like

0 comments