Home Hrvatska Plenković: Orepićeve izjave neprimjeren napad na ustavne suce

Plenković: Orepićeve izjave neprimjeren napad na ustavne suce

by Petra Rajković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak se na sjednici Vade ogradio od ocjena ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića o sucima Ustavnoga suda, kazavši kako je riječ o neprimjerenom napadu kojim se narušava povjerenje građana u najviše ustavno tijelo države, zbog čega je s ministrom i obavio razgovor u kojem ga je upozorio da takve izjave ne smiju dolaziti od članova Vlade.

Premijer Plenković je za tvrdnje koje je ministar Orepić iznio u tjedniku Globus, rekao da su izravni napad na Ustavni sud.

“Smatram da se kao Vlada, i ja kao predsjednik, trebamo vrlo jasno ograditi od tog intervjua kojim se na neprimjeren način proziva sve suce Ustavnoga suda kao najvišeg ustavnog tijela Republike Hrvatske”, naglasio je Plenković.

Na taj se način, dodao je, narušava povjerenje građana u Ustavni sud i taj intervju ne predstavlja službenu politiku Vlade. “Naprotiv, jedan od naših ključnih prioriteta je jačanje institucija hrvatske države te njihove neovisnosti”, istaknuo je premijer.

Dodao je kako je stoga jučer razgovarao s ministrom Orepićem i izrazio nezadovoljstvo sadržajem intervjua,  te upozorio da takve izjave ne mogu i ne smiju dolaziti od članove Vlade.

“Ustavni sud mora djelovati slobodan od pritisaka izvršne vlasti kako bi mogao uspješno obavljati svoju primarnu funkciju nadzora koja je, naravno, primjena Ustava, temeljnog pravnog dokumenta države”, zaključio je Plenković.

(Agencije)

Related Posts