Plenković o nacionalnom programu reformi

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak na početku sjednice Vlade da je Nacionalni program reformi strateški dokument, koji sadrži tri ključna cilja – jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija – te da je sada pravi trenutak za provođenje strukturnih reformi.
“To su ciljevi koji su temeljeni i na našem političkom programu kao Vlade i u skladu su s preporukama iz izvješća Europske komisije. Želimo da ovaj dokument bude pokretač brojnih reformi u 2018. godini i u prvoj polovini 2019.”, izjavio je.

Za ostvarivanje tih ciljeva planirano je 59 mjera u 11 reformskih područja. Ovo je pravi okvir i pravi trenutak za provođenje strukturnih reformi, smatra Plenković, jer ministri znaju što su strateški prioriteti, dok su gospodarski rast i i drugi makroekonomski pokazatelji povoljni. Plenković smatra da je sada pravi trenutak za ključne iskorake i zbog toga što u ovoj godini nisu predviđeni izbori.

“Očekujem isto tako i izvanredne rezultate u još jednoj turističkoj sezoni koja će sigurno dati dodatni ekonomski poticaj”, zaključio je Plenković.

Vlada danas donosi Nacionalni program reformi i plan konvergencije, koje do kraja travnja mora u Europsku komisiju.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i “zamrzavanje” sredstava EU-a za državu članicu.

Premijer Andrej Plenković održao je u srijedu u Banskim dvorima sastanak sa članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), na kojem se razgovaralo o jačanju socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata, te o Nacionalnom planu reformi za 2018., kojem su se predstavnici sindikata usprotivili dok su ga predstavnici poslodavaca podržali.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je nakon gotovo trosatnog sastanka da je glavna tema bila jačanje socijalnog dijaloga, pri čemu je Vlada iskazala spremnost da se ratificira Konvencija 144 Međunarodne organizacije rada, koja predviđa jačanje socijalnog dijaloga, u što će biti usmjerena sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Sto milijuna kuna za jačanje socijalnog dijaloga

Pavić je pritom najavio kako će za cijeli paket jačanja socijalnog dijaloga biti izdvojeno preko 100 milijuna kuna, čime se želi naglasili važnost socijalnih partnera.

Bilo je govora i o Nacionalnom planu reformi za 2018. godinu, pri čemu su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić predstavili glavne obrise reformi.

“Dijalog Vlade i socijalnih partnera će se nastaviti i za šest mjeseci imat ćemo novi razgovor. Do tada smo dogovorili konkretne mjere, koje želimo razvijati kako bi ojačali socijalni dijalog i impute od HUP-a i reprezentativnih sindikata uključili u izradu zakonodavnih akata”, rekao je Pavić.

Gordana Deranja iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ocijenila je da sastanci s premijerom i ministrima osiguravaju ozbiljnost u radu GSV-a i uvažavanju socijalnog dijaloga.

“Želimo svi zajedno raditi na kvalitetnim zakonima koji će imati brzu implementaciju u gospodarskom i svakom drugom obliku života. Kad se mi usuglasimo, onda će biti manje problema i dilema oko njihove primjene”, rekla je Deranja.

Sindikati načelno protiv Nacionalnog plana reformi

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Miroslav Hrašćanec izjavio je kako je premijer Plenković pokazao veliku zainteresiranost i volju da se upozna s problemima i mogućnostima poboljšanja tripartitnog socijalnog dijaloga.

“Spomenuli smo i Nacionalni plan reformi za 2018. koji sindikati na nedavnoj sjednici GSV-a načelno nisu podržali. Dogovorili smo tematske sjednice o najvećim reformama iz Nacionalnog programa, a to su mirovinska i zdravstvena reforma, koje će se još jedom raspraviti na kvalitetniji način”, rekao je Hrašćanec.

Ministar Pavić komentirao je i prosvjed koji su za 30. travnja najavili liječnici iz hitne medicine tražeći beneficirani radni staž, koji će u sklopu mirovinske reforme biti uređen novim zakonom.

Naglasio je kako je za ulazak na listu takvih zanimanja potrebna stručna studija na osnovu koje će Vlada razmotriti zahtjeve za priznavanjem beneficiranog radnog staža. Najavio je da će Vlada poduprijeti zahtjev za beneficiranim radnim stažom stjuardesa.

You may also like

0 comments