Plenković: Ja ću odlučiti tko će sjediti u rekonstruiranoj Vladi

Nakon što je završila sjednica Predsjedništva HDZ-a, šef stranke obratio se javnosti i kazao da se razgovaralo o predstojećim lokalnim izborima te da su istaknutim članovima stranke određene zadaće vezane za izbore koji će, kazao je, za stranku, biti pobjednički.

Premijer je na molbu novinara komentirao izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je danas kazao da “manjine neće određivati sastav Vlade”, a što je izazvalo burne reakcije nacionalnih manjina i nekih političkih stranaka. “Manjine su dio parlamentarne većine od 19. listopada, one surađuju u vlasti, podržali su Vladu i ministre, i ministra Marića. Kada je riječ o sastavu rekonstruirane Vlade, koja će biti nakon rasprave u Saboru nakon lokalnih izbora, to će biti plod dogovora mene i onih koji će na te dužnosti biti izabrani”, kazao je Plenković.

Komentirao i današnje sniženje rejtinga Agrokoru agencije S&P i to zbog nepodmirenog kupona. “Restrukturiranje je proces koji će trajati godinu dana, a ono na čemu se radi je osiguranje nove likvidnosti, trebat će određeno vrijeme da agencije vide kontinuitet angažmana, ali ne samo Vlade. To nije ništa neubičajeno, bitno je da ljudi dobivaju plaće i regeneriraju nove prihode. Restrukturiranje ne može biti gotovo preko noći, pogotovo ne u velikoj kompaniji kao što je Agrokor”, kazao je Plenković.

Na pitanje tko će Hasanbegovića zamijeniti na funkciji u stranci, Plenković je odgovorio: “Ne može ga nitko zamijeniti. Prema Statutu na njegovo mjesto će doći netko tko će biti izabran na Izbornom Saboru HDZ-a”.

Plenković je izbjegao dati odgovor zašto je u Split na predizborni skup išao Vladinim zrakoplovom: “To je bio državnički posjet, razgovarao se što Sv. Duje znači za Split, bio sam u katedrali, prošetao se gradom.”

Plenković je kazao da dokument koji je potpisao saborskom zastupniku Željku Glasnoviću, a kojim mu je zajamčeno da će bivšim pripadnicima HVO-a biti isplaćeni zaostaci mirovina te boji odnos s dijasporom, nije politička trgovina. “To je politički dogovor, na taj bi se način u pitanje mogli dovesti dogovori i s nekim drugim političkim strankama”, kazao je.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić potvrdio je da je izdan nalog o isplati duga bivšim pripadnicima HVO-a, ističući da se ne radi od 1,2 milijardi kuna kako to tvrdi oporba.

Kaže da se radi o iznosu od “preko 200 milijuna kuna”, te da je nalog za isplatu zaostataka mirovina išao 7. travnja, a da će isplata početi 11. svibnja. Kako je naveo, novac za isplatu duga, koji će ići u nekoliko rata, bit će podmiren od uplata koje mirovinski fond dobiva iz drugih zemalja u regiji. “Iznos od 1,2 milijrde kuna, to jednostavno nije točna teza”, kazao je Ćorić.

HNS traži Brkićevu ispriku svim manjinama nakon njegove “skandalozne” izjave

HNS je u ponedjeljak zatražio hitnu ispriku svim nacionalnim manjinama potaknuti, kako ističu, skandaloznom izjavom zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića da “manjine, iako sudjeluju u radu Vlade, neće određivati sustav i smjer Vlade”, već da “o sustavu i smjeru Vlade odlučuju samo Hrvatice i Hrvati”, pri čemu se ‘narodnjaci’ pitaju “misli li tako i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković”.

“Sloboda izbora i pravo biti drugačiji su temeljne ustavne odredbe Republike Hrvatske! Ovoj neodgovornoj izjavi, kojom se ponovno dijeli Hrvatska, nema mjesta niti u javnom prostoru, ali nema mjesta u onoj otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj koju želimo graditi i u kojoj se moraju i trebaju poštovati zagarantirana prava bez obzira na spol, dob, boju kože, vjersku ili nacionalnu, ili bilo koju drugu manjinsku pripadnost. Zato tražimo hitnu ispriku gospodina Brkića svim nacionalnim manjinama i svima onima koji su možda u Hrvatskoj drugačiji i zaslužuju da kao takvi daju svoj doprinos razvoju Hrvatske“, rekao je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak, a njegovu izjavu u priopćenju prenose iz HNS-a.

Inače, Brkić je u ponedjeljak izjavio da Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sustav Vlade, te da je ovo hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koje imaju Ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. “Koliko ja znam, Milorad Pupovac je podržavao sve vlade, pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire Vladu. Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu”, kazao je Brkić na konferenciji za novinare uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici.

Njegov je to komentar na Pupovčevu izjavu za Radio-televiziju Srbije da će, ako bude potrebna rekonstrukcija Vlade, biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja.ž

Hasanbegović: Smatram se žrtvom, nisam pridonio rušenju ni prošle niti ove Vlade

Zlatko Hasanbegović, nakon što je u ponedjeljak isključen iz HDZ-a, prozvao je predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da je odluku o smjeni četiri Mostova ministra donio samostalno, bez konzultacija na stranačkim tijelima i alternativnog rješenja, “osim ako nije riječ o najobičnijoj političkoj trgovini”, a u cijelom slučaju sada već bivši član Predsjedništva HDZ-a smatra se žrtvom jer, ističe, ni na koji način nije pridonio rušenju prošle, niti ove Vlade.

“Da, kao osoba koja ni na koji način nije pridonijela padu ni prethodne, niti ove hrvatske Vlade. Dapače, bio sam i tada jedan od onih koji je smatrao da se radi o hazarderskom i potpuno nedržavničkom postupanju”, rekao je Hasanbegović u Vijestima RTL-a, upitan smatra li se žrtvom.

Ustvrdio je kako je o svom potezu, odnosno kandidaturi za lokalne izbore na listi nezavisne Brune Esih, razgovarao s mnogim istaknutim članovima HDZ-a, ali da je to bio njegov osobni potez. “Više puta sam isticao – nisam dio nikakve urotničke skupine, vođen sam isključivo vlastitom savješću i moralnim i političkim načelima koje zastupam”, dodao je Hasanbegović.

Ne zna, kaže, hoće li netko drugi iz HDZ-a slijediti njegov primjer. “Svakome prepuštam da djeluje na onaj način za koji drži da je najbolje”, rekao je i naglasio kako u donošenju te odluke nije bio vođen politikantskim razlozima. “Postoje trenuci kada savjest i poimanje nacionalnih interesa trebaju biti iznad stranačke stege i taj trenutak je upravo došao”, rekao je.

Hasanbegović napominje kako je sam premijer Plenković rekao da je odluka o razrješenju Mostovih ministara bila njegova osobna odluka.

O smjeni Mostovih ministara članovi Predsjedništva HDZ-a saznali su gledajući tv

“O tome nikada nitko i nigdje u stranačkim tijelima nije raspravljao i svi članovi Predsjedništva, ne mislim ovdje na neformalne mentorske skupine oko predsjednika Vlade, za to su saznali gledajući tv programe. Nisam mogao podržati nešto što je već doneseno”, poručio je Hasanbegović, odgovorivši na pitanje gdje mu je savjest bila kad je prilikom glasovanja u Saboru podržao ministra financija Zdravka Marića, odnosno “igrao kako je HDZ tražio”.

Na primjedbu da je onda i sam sudjelovao u, kako je rekao jutros u obraćanju, političkoj moralnoj kaljuži, Hasanbegović je uzvratio da kao član Predsjedništva HDZ-a, kao odgovoran čovjek i osoba koja nije željela dovesti do toga da se teret odgovornosti prebaci na njegova i leđa njegovih kolega, nije želio “da se nas, koji za to nismo odgovorni, optuži za pad HDZ-ove Vlade i novih izbora”.

Glasovanje o povjerenju Mariću, rekao je, bila je vrsta formalne saborske procedure, a lanac događaja, naglašava, začet je odlukom predsjednika Vlade koja je imala dalekosežne posljedice. “Ona je dovela do raskida s koalicijskim partnerom, bez da postoji suvislo alternativno rješenje, osim ako nije riječ o najobičnijoj političkoj trgovini”, kazao je. Dodao je kako nije problem u Zdravku Mariću, “ali je činjenica da u niti jednom trenutku nijedna vlada ne smije postati talac jednog čovjeka”.

Ponavlja da je za odluku hoće li podržati Plenkovićevu Vladu u Saboru irelevantan njegov stranački status. “Kada vidim tko će činiti novu većinu i pod kojim uvjetima, o tome ću donijeti odluku. To nema nikakve veze s mojim stranačkim statusom”, rekao je.

Miletić (IDS) osudio “šovinističke” izjave Milijana Brkića

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u ponedjeljak je najoštrije je osudio i “šovinističkima” nazvao izjave zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića koji, tvrdi Miletić, smatra da pravo odlučivanja u Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu, iako u demokratskim europskim zemljama pravo na odlučivanje imaju svi građani tih zemalja.

“Najoštrije osuđujem šovinističke izjave zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji smatra da pravo odlučivanja u Republici Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu. Takve su izjave daleko ispod civilizacijskih i demokratskih standarda uljuđene i moderne zemlje kakva bi Hrvatska, nadam se, htjela biti”, navodi Miletić u priopćenju.

Ističe kako u svim demokratskim zemljama Europe, pravo na odlučivanje imaju svi građani te zemlje, dakle svi građani Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost. “Prema službenim podacima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u Hrvatskoj živi više od 320 tisuća građana koji nisu hrvatske nacionalnosti. Kao i u svim razvijenijim dijelovima Europe, i mi u Istri vjerujemo da je različitost pravo bogatstvo”, naglašava čelnik IDS-a.

S ponosom, kako kaže, ističe da u Istri svakodnevno žive to bogatstvo te svi skupa jamče da će se te vrijednosti nastaviti beskompromisno čuvati i njegovati.b Miljana Brkića je pozvao da dođe na proslavu Dana Europe u Pulu, koji se obilježava 4. festivalom multikulturalnosti, te da se “sam uvjeri u ljepotu različitosti”.

Inače, Brkić je u ponedjeljak u HDZ-ovoj središnjici izjavio da čelnik SDSS-a Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, te da je ovo hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koje imaju Ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

 

You may also like

0 comments