Home Politika Plenković: Izbori u Ukrajni provedeni su gotovo prema standardima

Plenković: Izbori u Ukrajni provedeni su gotovo prema standardima

by Agencije

Lokalni izbori u Ukrajini provedeni su uglavnom u skladu s međunarodno priznatim standardima, a pritom treba uzeti u obzir delikatan politički, ekonomski, društveni, humanitarni i sigurnosni kontekst u kojima su održani, ocijenio je šef Izaslanstva Europskog parlamenta (EP) za Ukrajinu Andrej Plenković, a prenosi u ponedjeljak u priopćenju Europska pučka stranka (EPP).

“Izaslanstvo EP-a smatra da su lokalni izbori u Ukrajini provedeni pretežito u skladu s međunarodno priznatim standardima. Moramo imati na umu delikatan politički, ekonomski, društveni, humanitarni i sigurnosni kontekst u kojima su održani. On podrazumijeva protupravnu aneksiju Krima te privremenu okupaciju dijelova regije Donecka i Luhanska od strane ilegalnih oružanih skupina uz rusku potporu, gdje izbori nisu mogli biti održani što je onemogućilo glasovanje više od pet milijuna Ukrajinaca”, rekao je Plenković koji je predvodio promatračku misiju EP-a na nedjeljnim izborima.

Parlamentarci, među kojima je i drugi hrvatski zastupnik Tonino Picula, boravili su u Kijevu, Harkivu, Dnjepropetrovsku i Odesi. Nakon Majdanske revolucije te prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2014., lokalni izbori predstavljaju još jednu nacionalnu anketu u novom političkom okruženju te s još višim ulozima, posebno zbog aktualnih napora prema decentralizaciji, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je novi pravni okvir za lokalne izbore usvojen tek u srpnju te da su vlasti trebale biračima objasniti novi izborni sustav. “Promatrači EP-a ističu kako je u gradovima u kojima su bili prisutni glasovanje provedeno na korektan i miran način. Stalna promatračka misija ODIHR-a će detaljno analizirati provođenje izbora, uključujući i poteškoće u Mariopulju, Krasnoarmijsku i Stavoteu. Uvjereni smo da će svi relevantni akteri odlučno pristupiti popravljanju uočenih nedostataka u izbornom procesu te provesti ključne preporuke sugerirane u završnom izvješću. Ujedno, moramo pohvaliti uložene napore ukrajinskih vlasti, predstavnika političkih stranaka, izbornih povjerenstva, predstavnika civilnog društva i međunarodnih organizacija s kojima smo se susreli tijekom naše misije”, izjavio je Plenković.

Istaknuo je da EP čvrsto podupire Ukrajinu u ostvarenju ambicioznog plana reformi te da će se kroz rad parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-Ukrajina pažljivo pratiti provedba Sporazuma o pridruživanju kao i Sporazuma o slobodnoj trgovini. Izaslanstvo EP-a dio je šire promatračke misije koju je vodila Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi / Ured za demokratske institucije i ljudska prava (OESS/ODIHR) te Vijeće Europe / Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe. Glavna svrha misije bila je pratiti provode li se izbori u skladu s međunarodnim obvezama Ukrajine i nacionalnim zakonima, stoji u priopćenju EPP-a.

Related Posts