Home Europska unija Plenković ima nove ideje za konstituiranje EU institucija

Plenković ima nove ideje za konstituiranje EU institucija

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Merkel pozvala na kompromis[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u utorak optimizam da će čelnici zemalja članica EU-a postići dogovor o paketu imenovanja novog vodstva europskih institucija i da u tom smislu “ima novih ideja”.[/vc_column][/vc_row]

“Danas mislim da ćemo naći rješenje, da je jutros nakon jučerašnjih pregovora sazrelo vrijeme da se naprave određeni pomaci, da se konsenzusom postigne dogovor o cijelom paketu”, rekao je Plenković uoči trećeg nastavka maratonskog summita koji je započeo u nedjelju kasno popodne i koji je posvećen isključivo izboru novih čelnika europskih institucija.

Na upit jesu li se pojavila nova imena koja su u igri za neko od mjesta, Plenković je izbjegao odgovor. “Reći ću vam poslije, ima novih ideja”, rekao je.

“Mi smo uvijek za traženje rješenja koje je dobro, koje ne dijeli i koje je prije svega u interesu Hrvatske”, kazao je Plenković.

Po diplomatskim izvorima, nakon što je u ponedjeljak prekinut summit jer nije bilo moguće postići dogovor, u utorak će se razgovarati o novom prijedlogu prema kojem bi predsjednik Europske komisije bio iz Europske pučke stranke. Isti prijedlog predviđa da bi mjesto predsjednika Europskog parlamenta podijelili pučani i socijaldemokrati, najprije jedni prve dvije i pol godine, a zatim drugi preostali dio mandata. Europsko vijeće bi po tom prijedlogu pripalo liberalima, a visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku bio bi socijaldemokrat.

Već treći dan pregovora se o paketu imenovanja koji uključuje novog predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kao najizgledniji kandidat za najvažniju od tih funkcija, onu predsjednika Europske komisije, u protekla dva dana se spominjao nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans, vodeći kandidat europskih socijalista koji su ostvarili drugi najbolji rezultat na europskim izborima nakon europskih pučana. Za ostale funkcije kružilo je više imena.

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović poručio je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću da uz svu brigu za Europsku pučku stranku i svoje privatne interese pronađe malo vremena i za Hrvatsku, reagirajući na Plenkovićevu poruku da bi mu bilo bolje da šuti.

Svi će morati raditi kompromise ako se želi postići sporazum o imenovanju novog vodstva europskih institucija, izjavila je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na treći dan summita u Bruxellesu. “Svi moraju shvatiti da moraju malo promijeniti (stajališta)”, kazala je Merkel novinarima. “Ja to svima govorim. Tada će postojati izgledi za postizanje dogovora, a to je duh u kojemu ću raditi – veseo i odlučan.”

Related Posts