Plenković i Petrov poručili da energetika ulazi u Mostovu kvotu

Nakon što je Most u četvrtak pristao na uvjete HDZ-a, danas se obraćaju šefovi stranaka – Andrej Plenković i Božo Petrov.

“Nakon izbora vodili smo vrlo temeljite razgovore i jučer postigli dogovor oko svih pitanja, u prvom redu oko 7 točaka Mosta”, kazao je Plenković.

Plenković je kazao da računa na 15 potpisa Mosta, te je rekao očekuje da će imati oko 90, čak i preko 90 potpisa. “Dogovorili smo modedl rotirajućeg mjesta predsjednika Sabora (prve dvije godine predsjednik će biti Petrov, a sljedeće dvije godine HDZ). Dogovorili smo ustroj Vlade. Očekujem stabilnu Vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama. Zahvaljujem Petrovu i svim njegovim suradnicima koji su radili na sporazumu’, kazao je šef HDZ-a Andrej Plenković.

“Most će imati potpredsjednika vlade koji će biti i ministar uprave. Dobili su i ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa i zaštite okoliša. Što se tiče broja potpisa, računamo Mostovih 15, imamo 90 potpisa, a možda još netko pristupi do ponedjeljka”, rekao je Plenković.

Božo Petrov kazao je: “Postigli smo kompromis, u njemu je podjednako dobrog i podjednako lošeg. Vjerujemo da će ovo biti stabilna Vlada. Zahvaljujem HDZ-u što su prepoznali naših sedam jamstava”.

“U nekim resorima imamo kvalitetna rješenja. Ali sa druge strane volja birača je bila takva, HDZ je nakon izbora imao 61 mandata, a Most 13. Mislim da smo postigli fer dogovor, smatramo da će i zato biti stabilna vlada”, rekao je Petrov.

Podsjetimo, Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo je u četvrtak prijedlog usuglašen od oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu, 5. listopada.

Plenković je prethodno kazao da je Mostu dao »pravičnu, realnu i poštenu ponudu«, a na pitanje je li to ponuda s četiri ministarstva i predsjednikom Sabora na dvije godine, Plenković je odgovorio: “Slična”. Najspornije u finalnoj fazi pregovora bilo je mjesto predsjednika Sabora, no komprimisno rješenje o trotirajućoj poziciji (dvije godine Most, dvije HDZ), pokazalo se prihvatljivim i Boži Petrovu, koji će obnašati tu funkciju prve dvije godine mandata buduće Vlade.

Most dobiva i mjesto potpredsjednika Vlade, a ime koje se neslužbeno spominje za tu funkciju jest ono Vlahe Orepića. U Vladinoj kadrovskoj križaljci, nadalje, HDZ će imati 15 ministarstava, a Most četiri. Mostovi ljudi dobit će Ministarstvo unutarnjih poslova (Vlaho Orepić), Ministarstvo pravosuđa (Ante Šprlje), Ministarstvo uprave (Ivan Kovačić ili Dubravka Jurlina Alibegović) te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika (Slaven Dobrović).

You may also like

0 comments