Plenković i Petrov komentirali ministre, Katalinić prepušta zastupničko mjesto stranačkom kolegi

Mandatar nove hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u srijedu uvjerenje da će Pavo Barišić, uz kojega se vežu afere dok je bio pomoćnik ministra znanosti u Vladi Ive Sanadera, biti dobar ministar znanosti i obrazovanja te kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu.

“Uvjereni je domoljub i europejac. Siguran sam da će kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu. Bit će on jako dobar ministar”, rekao je Plenković za televiziju N1 po dolasku u središnjicu HDZ-a.

Istaknuo je da je Barišić u najbržem roku završio Pravni fakultet, germanistiku i filozofiju.

Govoreći o svom odabiru ministara u novoj vladi, Plenković smatra kako je najvažnije da svi resori budu pokriveni kvalitetnim ministrima i službenicima.

Usuglašeno s Mostom

Mandatar Andrej Plenković uputio je kasno u utorak u saborsku proceduru prijedlog potvrđivanja nove vlade u kojem se, uz ranije planirane ministre, predlaže i imenovanje HDZ-ova Gorana Marića za ministra bez portfelja koji će voditi brigu o upravljanju državnom imovinom i koordinirati državne urede, a predsjednik Sabora Božo Petrov potvrdio je da je takvo rješenje usuglašeno s Mostom.

“Postojala je i ta mogućnost, to je bila jedna od tema sinoć. Bitno nam je da postoji osoba koja će koordinirati različitim uredima i ministarstvima, može biti zamjenik ili ministar bez portfelja. Što se nas tiče, gospodin Marić je kvalitetna osoba i to podupiremo”, izjavio je u srijedu Petrov novinarima pred početak zajedničke sjednice klubova Mosta i HDZ-a.

Ujutro su se pojavile i neslužbene informacije kako Marić odbija biti ministar bez portfelja i traži jamstvo da će se u skoro vrijeme formirati novo ministarstvo, a Petrov ne odbija takvu mogućnost.

“Nismo razgovarali o tome. Ostavio bih otvorenom i moguću rekonstrukciju (Vlade). To će se vidjeti u hodu. Mislim da nije dobro u prvom trenutku lomiti preko koljena da se određena ministarstva spajaju, ali da se rade neke promjene koje će biti korisne, zašto ne”, rekao je Petrov, ali i dodao kako ne vjeruje da će se broj ministarstava povećati.

‘Mostovac’ Katalinić prepušta zastupničko mjesto

Iz Mosta nezavisnih lista u srijedu su izvijestili kako će njihov saborski zastupnik Josip Katalinić svoje mjesto u Hrvatskom saboru prepustiti Marku Sladoljevu budući da se, zbog važnih poslova u tvrtki gdje je suvlasnik, ne bi mogao sasvim posvetiti javnom interesu.

Katalinić je dosad bio član saborskog Odbora za vanjsku politiku, Odbora za zaštitu okoliša i prirode i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

“Uz obaveze saborskog zastupnika i člana tri odbora, Katalinić je obavljao i one vezane za svoju tvrtku. Obujam zaduženja i odgovornosti prerastao je mogućnosti pojedinca, stoga je Katalinić savjesno odlučio prepustiti svoj mandat kolegi iz Mosta kako ne bi došlo do nenamjernih propusta radi preopterećenosti”, stoji u priopćenju Mosta nezavisnih lista.

Zajednička sjednica saborskih klubova HDZ-a i Mosta, na kojoj će mandatar Andrej Plenković zastupnicima tih stranaka predstaviti članove buduće Vlade, počela je u srijedu prijepodne u Hrvatskom saboru.

Plenković će potom sastav i program svoje Vlade predstaviti Saboru te zatražiti da joj iskaže povjerenje.

Stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost, ključne su sastavnice programa buduće Vlade.

Vlada Andreja Plenkovića imat će 19 ministarstava te četvero potpredsjednika – Martinu Dalić, Davora Ivu Stiera, Damira Krstičevića iz HDZ-a, te Mostova Ivana Kovačića. (Agencije)

You may also like

0 comments