Plenković: HDZ nije izlobirao odgodu primanja SNS-a u EPP

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbacio je u utorak spekulacije da je HDZ “izlobirao” odgodu primanja Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u Europsku pučku stranku (EPP) zbog interesa njegove stranke i uspjeha na parlamentarnjim izborima.

“HDZ nije izlobirao tu odluku već se radi o odluci Predsjedništva EPP-a”, kazao je Plenković novinarima nakon predstavljanju HDZ-ova programa za osobe s invaliditetom u KD Vatroslav Lisinski upitan je li HDZ zbog kampanje izlobirao takvu odluku EPP-a. Navevši da je tu informaciju dobio jučer, Plenković je najavio i da će predsjednik EPP-a Joseph Daul doći u četvrtak na završni skup podržati HDZ te će novinari imati prigodu direktno ga o tome pitati.

Odluka o primanju Srpske napredne stranke (SNS) u pridruženo članstvo Europske pučke stranke odgođeno je iz političkih razloga za studeni, doznaje se u utorak u EPP-u. “Na prijedlog predsjedništva EPP-a glasovanje na političkoj skupšitni EPP-a, koja se održava u utorak, o zahtjevu za primanje u pridruženo članstvo SNP-a odgođeno je za studeni”, rečeno je Hini u EPP-u.

Plenković je u izjavi novinarima zahvalio saborskoj zastupnici i kanidadtkinji u I. izbornoj jedinici za saborsku zastupnicu Ljubici Lukačić na njezinom radu na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom i njihovoj integraciji u društvo. Naglasio je kako danas u zemlji ima pola milijuna osoba s invaliditetom, a njih oko 80 milijuna na razini EU. “Zadaća je HDZ-a – koji ima jasnu komponentu društvene solidarnosti, uključenosti i pravednosti, da u budućim aktivnostima primjenjuje sve međunarodne konvencije i koristi sredstva iz Europskog socijalnog fonda te poboljša hrvatski zakonodavni okvir, kao i druge mehanizme, koji će omogućiti što bolji obrazovni sustav, punu integraciju, zapošljavanje te deinstitucionalizaciju i udomljivanje osoba s invaliditetom. Također, založit će se i za kvalitetniju institucionalnu zaštitu za one osobe s invaliditetom za koje drugačija vrsta skrbi nije moguća”, poručio je.

Tajnica Srpske napredne stranke (SNS) za međunarodne odnose Jadranka Joksimović izjavila je u utorak da će se pitanje učanjenja SNS-a u skupinu Europske pučke stranke (EPP) staviti na dnevni red skupštine EPP-a sredinom studenoga i vjeruje da će HDZ poduprijeti njihov prijem, prenose beogradski mediji.

Joksimović je ocijenila kako je “stvar procedure i dogovora unutar EPP-a o dnevnom redu”, te da je SNS u redovitim kontaktima s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, potpredsjednicima, generalnim i međunarodnim tajnikom.

Joksimović, koja je i ministrica zadužena za eurointegracije u srbijanskoj vladi, izjavila je agenciji Tanjug kako je “izvjesno da će se pitanje članstva” SNS-a staviti na dnevni red na političkoj skupštini EPP-a 14. i 15. studenoga”. “Sigurna sam da će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i HDZ sa zadovoljstvom glasovati za prijem SNS-a u skupinu EPP”, rekla je Joksimović.

Odluka o primanju Srpske napredne stranke (SNS) u pridruženo članstvo Europske pučke stranke odgođena je iz političkih razloga za studeni, doznaje se u utorak u EPP-u. “Na prijedlog predsjedništva EPP-a glasovanje na političkoj skupšitni EPP-a, koja se održava u utorak, o zahtjevu za primanje u pridruženo članstvo SNP-a odgođeno za studeni”, rečeno je Hini u EPP-u.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbacio je u utorak spekulacije da je HDZ “izlobirao” odgodu primanja SNS-a . “To je odluka predsjedništva EPP-a”, rekao je Plenković i najavio da će predsjednik EPP-a Joseph Daul doći u četvrtak na završni skup podržati HDZ te će novinari imati prigodu direktno ga o tome pitati.

0 comments