Plenković dao punu potporu cjelovitosti Ukrajine

Predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine Andrej Plenković izrazio je u srijedu punu potporu suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te privrženost provedbi Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine kao ključnog instrumenta za provedbu europskih reformi u toj zemlji.

Plenković je bio jedan od od organizatora konferencije na visokoj razini “Tjedan Ukrajine u Europskom parlamentu”, na kojoj se okupilo više od 300 sudionika iz EP-a, nacionalnih parlamenata, više od 50 zastupnika iz Vrhovne Rade i civilnog društva u protekla tri dana u Bruxellesu. “Za mene je u Bruxellesu svaki tjedan – ‘tjedan Ukrajine’. Zajedno s kolegama ulažem maksimalne napore za mirnu reintegraciju okupiranih područja oblasti Donjecka i Luhanska i protuzakonito anektiranog Krima te učinkovitu provedbu Sporazuma o pridruživanju”, rekao je Plenković predstavljajući zaključke konferencije. Dodao je da je “Ukrajinski tjedan u Europskom parlamentu”, koji je počeo u ponedjeljak, pridonio afirmiranju Ukrajine kao političkog prioriteta Europske unije u pogledu zaštite stabilnosti susjedstva, europskih vrijednosti i globalne sigurnosti

Uz Plenkovića, konferenciju su otvorili predsjednik EP-a Martin Schulz, predsjednik Vrhovne Rade Volodymyr Groysman, povjerenik za europsku susjedsku politiku Johannes Hahn, bivši predsjednik EP-a Pat Cox, koji je predstavio preporuke svog Izvješća o prijedlozima za reformu Vrhovne Rade, te predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Elmar Brok. Među govornicima su bili i voditelj delegacije EU u Ukrajini Jan Tombinski, izvjestitelj EP-a za Ukrajinu Jacek-Saryusz Wolski, supredsjedatelj Parlamentarnog Odbora za pridruživanje Ostap Semerak, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te brojni drugi zastupnici i dužnosnici.

Jandroković je ukrajinskim kolegama prenio svježa iskustva Hrvatske iz procesa pristupanja Europskoj uniji i prilagodbe hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini EU. Istaknuo je da su dva ključna preduvjeta za napredak na europskom putu postizanje nacionalnog konsenzusa među svim političkim čimbenicima o EU kao strateškom cilju te kontinuiran rad na jačanju učinkovitosti administracije, koja mora biti u stanju odgovoriti izazovima prilagodbe europskim standardima.

Plenković je predsjedao i sastankom proširenog ureda Parlamentarnog odbora za pridruživanje koji je održan na margini “Tjedna Ukrajine”, a potpisan je i Sporazum o administrativnoj suradnji glavnih tajnika Europskog parlamenta i Vrhovne Rade.

You may also like

0 comments